word actief nvj klein

— vrijdag 21 september 2012, 10:40 | 0 reacties, praat mee

Lekken

Vertrouwen is het sleutelwoord in de journalistiek. Zeker bij onderzoeksjournalistiek. Zo moet een bron er op kunnen vertrouwen dat zijn contacten met de journalist vertrouwelijk blijven als dat gewenst is dan wel noodzakelijk. Gelukkig is dat op papier bijzonder goed geregeld in Nederland. Dat legt procureur generaal Herman Bolhaar nog maar eens uit. Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:05

Justitie laat journalisten met rust tenzij het niet anders kan. Met name in strafzaken kan justitie niet alles over haar kant laten gaan, betoogt hij. Dus soms komt het OM in actie. En dus gaat de discussie over ‘als het niet anders kan’.

Wat Marcel Haenen van NRC Handelsblad betreft mag justitie daarbij de lat wel wat hoger leggen. Het in een verhoor vragen aan een journalist of hij wil meewerken aan een onderzoek is al behoorlijk intimiderend.

Bolhaar zegt ook te respecteren dat journalisten hun bron beschermen. Maar is dat echt zo als hij zeer actief naar die bronnen gaat zoeken? In de praktijk gaat de discussie volgens mij vooral over advocaten die informatie lekken in het belang van hun cliënt.

Justitie doet er beter aan dat eens met de Nederlandse Orde van Advocaten te bespreken in plaats van journalisten aan te pakken.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.