— vrijdag 17 november 2017, 10:06 | 0 reacties, praat mee

Leidse gemeenteraad heeft bedenkingen bij plan Mediafonds

Een lokaal mediafonds dat financieel gesteund wordt door de gemeente is een gevalletje 'Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt'. Dat vindt het lokale VVD-raadslid Margreet van Wijk. Haar partij en het CDA hebben zo hun twijfels bij het instellen van een mediafonds voor Leidse media, waar in mei voor het eerst over werd gesproken.

Binnen de huidige plannen wil de gemeente voor komend jaar eenmalig 250.000 euro uittrekken voor een fonds voor onderzoeksjournalistiek. Het voorstel komt van raadsleden van D66 en ChristenUnie, die vinden dat het medialandschap in Leiden verschraalt. In juli werd alvast een voorschot genomen op het fonds en werd het genoemde bedrag alvast gereserveerd.

Met het fonds kunnen freelance journalisten subsidie aanvragen voor een productie. Die wordt toegekend als het ingediende idee van hoogwaardig niveau is en aantoonbaar om onderzoeksjournalistiek draait. Ook moet er een samenwerking zijn met een lokaal medium. De aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijke stichting.

De lokale fracties van VVD en CDA vinden het niet wenselijk dat er een financiële band ontstaat tussen lokale overheid en media. Ondanks die kanttekeningen lijkt het erop dat het lokale mediafonds er wel gaat komen, meldt het Leids Dagblad. De definitieve beslissing daarover wordt later deze maand genomen.

Bekijk meer van

Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.