word studentlid

— maandag 15 november 2021, 13:20 | 0 reacties, praat mee

Leden van het kabinet maken kans op Big Brother Awards 2021

Demissionair minister de Jonge (VWS), staatsecretaris van Huffelen (Toeslagen) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zijn dit jaar allen genomineerd voor de Big Brother Awards 2021, de publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, dat de jaarlijkse prijs organiseert, heeft de drie genomineerden vandaag bekendgemaakt.

Minister de Jonge (Volksgezondheid, welzijn en sport) is genomineerd wegens het onvoldoende gemotiveerd invoeren van het Coronatoegangsbewijs voor steeds meer plekken. De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wilt maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen. Ook is er geen perspectief op afschaffing van deze maatregel.

Staatssecretaris van Huffelen (Financiën, toeslagen en douane) heeft haar nominatie te danken aan de toeslagenschandaal. De belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit. Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht: mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is genomineerd voor het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat zij daar juridisch toe bevoegd waren.

De Big Brother Awards worden op 13 december uitgereikt in perscentrum Nieuwspoort. In een vanaf 13 december te beluisteren podcastreeks zal de burgerrechtenbeweging verschillende experts aan het woord laten komen over de winnaars. Naast de publieksprijs worden ook een door een vakjury gekozen expertprijs en de Felipe Rodriguez Award voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.