— dinsdag 10 september 2019, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Le Monde-redactie eist beslissende stem in aandelentransactie

De drukkerij van Le Monde, waar een grote aandelentransactie op handen is | Mathieu Alexandre / AFP

Honderden journalisten van het Franse dagblad Le Monde hebben er bij hun eigenaren op aangedrongen dat ze de beslissende stem willen hebben bij een aanstaande aandelentransactie, waarbij een nieuwe meerderheidsaandeelhouder zal ontstaan.

Ruim 460 journalisten hebben een oproep met die strekking ondertekend. De redactie zegt ongerust te zijn: bij een transactie in oktober 2018 werd een belang van 49 procent verkocht aan de Tsjechische ondernemer en miljardair Daniel Kretínský, waarover de redactie toen niet werd ingelicht.

Grootaandeelhouders Matthieu Pigasse en Xavier Niel beloofden toen schriftelijk dat elke transactie die een nieuw meerderheidsbelang zou opleveren, voorbehouden is aan redactionele goedkeuring.

Zo’n transactie is op de horizon, stelt de redactie. Kretínský zou van plan zijn aandelen van de Spaanse uitgeverij Prisa in Le Monde (zo’n twintig procent, red.) over te nemen. Daarna bezit Kretínský dus een meerderheidsbelang.

Volgens de redactie heeft Niel inmiddels al definitieve zeggenschap toegezegd. Ze roept roept Pigasse en Kretínský op hetzelfde te doen. De redactie schrijft over het ‘fragiele mechanisme’ waarmee journalistiek werk en belangen van aandeelhouders worden gescheiden.

In tijden van economische tegenslag zegt de redactie te hebben vastgehouden aan een cultuur van onafhankelijkheid, principes en waarden zonder makkelijke keuzes zoals het produceren van kwalitatief slecht nieuws of massa-ontslagen. “De journalistiek was nooit enkel een middel om winst te draaien”, schrijft de redactie.

“Elke substantiële verandering in het kapitaal, zonder steun van werknemers, brengt de relatie met aandeelhouders in gevaar waaraan de laatste tien jaar is gebouwd”, stelt de redactie.

De handtekening van Kretínský zou volgens de redactie serieuze steun aan de journalistiek en democratie bewijzen en bovendien aantonen dat hij “de identiteit” van de uitgeverij begrijpt. Daarna blijft volgens redacteuren de vraag wat hij nu precies met zijn meerderheidsbelang van plan is. Meer bij Le Monde

Bekijk meer van

Le Monde Daniel Kretínský

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.