— dinsdag 22 januari 2019, 13:52 | 0 reacties, praat mee

Laroes bepleit tweede, compacte en digitaal vaardige publieke omroep

Hans Laroes | Valerie Kuypers / ANP

Hans Laroes werkt sinds begin dit jaar niet meer voor publieke omroep, maar stopt niet met denken hoe het anders - en in zijn ogen béter - kan. Voor Vrij Nederland beschrijft Laroes zijn visie voor een alternatieve, vooral digitaal opererende tweede Publieke Omroep, die voor een kwaliteitsimpuls kan zorgen. Laatste wijziging: 22 januari 2019, 13:54

Laroes is sinds januari niet langer hoofdredacteur bij KRO-NCRV, het gevolg van een forse reorganisatie en de wens voor verandering bij de omroep. Aan die zaak maakt Laroes verder weinig woorden vuil, maar benadrukt dat de opinie niet als afrekening of uit rancune is geschreven.

“Ik hou van publieke omroep, al jaren. Ik heb er de afgelopen jaren ook in Europees verband hard en met succes aan gewerkt publieke omroep sterker te maken, beter verankerd in de samenleving. Kunnen zien dat wij in Nederland met z’n allen tamelijk goed zijn, vergeleken met heel veel andere landen. En ook nogal goedkoop. Maar die complexiteit, die ongeëvenaarde complexiteit”, aldus Laroes.

Een tweede publieke omroep die zich vooral digitaal ontplooit zou helpen nu klassieke, lineaire televisie steeds meer concurrentie krijgt van partijen als Netflix en andere streamingdiensten. In 2014 waarschuwde de commissie-Brakman (waarin Laroes zitting had) de NPO dat aan het daverende succes van een serie als House of Cards “geen omroep, geen televisiezender” te pas kwam.

Laroes herhaalt zijn onvrede over de inrichting van de NPO met machtige netcoördinators, die zelfstandig een programma kan schrappen, budgetten kan halveren en daarmee de zender ingrijpend kan verbouwen. De omroep waarvan een redactie moet vertrekken heeft daartegen weinig in te brengen, maar zit wel met de personele en arbeidsrechtelijke gevolgen.

Een nieuwe, alternatieve en digitaal vaardige publieke omroep zou “Kleiner. Lean & mean, goed en leuk. De makers aan de macht Een uitdager, een aanvulling, met een eigen licentie” moeten zijn.

Laroes: “Waarom zou publieke omroep alleen moeten zijn voorbehouden aan de huidige NPO? Zoals de komst van het commerciële RTL Nieuws het NOS Journaal beter heeft gemaakt, zo kan een tweede Publieke Omroep die zich vooral digitaal ontplooit een kwaliteitsrace naar de top mogelijk maken en het aanbod vergroten.” Meer bij Vrij Nederland

Bekijk meer van

Vrij Nederland NPO Hans Laroes

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.