basis naar compleet

— maandag 13 februari 2017, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Laroes: ‘Ik heb een goeie neus en hier stinkt nix’

Wat is het nou? Houdt de publieke omroep (NPO) de documentaire over afdeling 1F van de IND (de afdeling die asielzoekers checkt op oorlogsmisdaden) onder de pet tot na de verkiezingen of tot een moment dat er plek is op Nederland 1, wat veel kijkers oplevert? Tom-Jan Meeus schrijft zaterdag in NRC Handelsblad dat hij het niet zeker weet, maar het lijkt er op dat de NPO de uitzending liever over de verkiezingen heen tilt. Niets van waar, zegt KRO-NCRV hoofdredacteur Hans Laroes. 'Ik heb een goeie neus en hier stinkt nix'. Laatste wijziging: 13 februari 2017, 11:09

Meeus beschrijft zijn zoektocht naar de verklaring waarom de documentaire voorlopig op de plank blijft liggen. Het verbaast hem dat de verklaringen wisselen en dat er opeens in een mailwisseling die hij daarover in handen krijgt de woorden ‘na verkiezingen’ vallen. Het is geen vuur, hooguit rook en dus stinkt het zaakje wel, meent hij.

En gelijk heeft hij. Een documentaire over een gevoelig onderwerp als de behandeling van mogelijke oorlogsmisdadigers uitstellen tot na de verkiezingen klinkt als politiek bedrijven in plaats van het journalistieke metier uitoefenen.

En daarom is het ook niet waar, betoogt Hans Laroes, die de documentaire bestelde en goedkeurde voor uitzending, in een reactie op TPO.

‘Ik ben met enig genoegen af en toe de policor kop-van-jut hier. Vooruit. Maar voor mij is het heel eenvoudig. De documentaire is klaar, onze documentaire-afdeling en ik vonden en vinden hem interessant. Wij hebben gezegd: ‘De docu verdient prime time’.

Omroepen programmeren niet, en ik dus ook niet. Dat is aan anderen, en die zoeken ruimte in het schema. Ik heb werkelijk niets gehoord over wat voor andere dan programmatische argumenten dan ook –ik heb een goeie neus en hier stinkt nix.

Overigens: wat zou het belang zijn? De mensen die in linkse complotten denken gaan er aan voorbij dat een VVD-staatssecretaris verantwoordelijk is voor het functioneren van de hele IND en dus ook afdeling 1F.

Van mij mag de docu op ieder moment dat mogelijk is worden uitgezonden. Wij hebben een sterke voorkeur voor prime time. Dat betekent dat zoveel mogelijk mensen kunnen kijken.

Zo simpel is de werkelijkheid’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.