— zondag 26 juni 2022, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Freelanceleven #13: Financiële zekerheid in gevallen van pech

© Ramses Kuit

Erwin van ’t Hof doet promotie-onderzoek naar freelance journalisten. Sanne Poot ís freelancer. In de podcast #freelanceleven bespreken ze deze keer geen paper, maar het verhaal van Menno van den Bos, mede-oprichter van de podcast. Over ziek zijn, normatieve kaders en zijn broodfonds. Laatste wijziging: 5 juli 2022, 15:07

Door een hersenschudding moest freelance journalist Menno van den Bos vorig jaar stoppen met het maken van de podcast #freelanceleven. Erwin benaderde mij als zijn vervanger. Ik ben natuurlijk benieuwd naar hoe het nu met hem gaat. Want hoe kom je terug als je een tijd uitgeschakeld bent geweest?

In de tweede aflevering van de podcast vertelde Menno dat hij het zichzelf kwalijk nam dat hij niet meteen pauze nam toen bleek dat hij een hersenschudding had. Maar ja, zeg dat maar eens tegen een freelancer. ‘In de journalistiek heerst nogal eens het idee dat dit vak een “roeping” of “je leven” is, en je kunt moeilijk een stapje terugdoen.’ Menno hoopte eerst nog met de podcast door te kunnen gaan, maar uiteindelijk moest hij er mee stoppen.

Normatieve kaders
Menno en Erwin begonnen de podcast #freelanceleven met een aflevering over normatieve kaders. Het ging over de ideeën die wij als freelance journalisten hebben over wat ons werk en beroep precies moet zijn. De dingen die we onbewust op ons werk projecteren en die vooral voor onszelf kunnen voelen als dingen die zo horen. Daar niet aan voldoen kan voelen als falen. Het zinnetje ‘Een journalist kan niet ziek zijn’, kwam in de aflevering voorbij. Iets waar ik zelf, ondanks dat ik eigenlijk wel beter hoor te weten, ook nog te vaak in mee ga.

Maar uit Menno’s verhaal blijkt dat ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Hij ging in de lente van 2021 naar de bezichtiging van een woning. ‘Ik bekeek de zolder en botste hard met mijn hoofd tegen het trapgat.’ De tranen sprongen hem even in de ogen, maar hij had niet verwacht dat die klap zoveel impact zou hebben. Daarom ging hij door. Die nacht wordt hij misselijk en met hoofdpijn wakker. Zijn huisarts adviseerde hem rust te nemen. En zelfs nadat hij rust nam, kostte het hem alsnog tijd om zich écht helemaal te storten op herstel.

Broodfonds
Gelukkig was Menno al een tijd aangesloten bij een broodfonds: ‘Dat verdient echt een lofzang.’ Een broodfonds is een alternatief voor een verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor en door ondernemers. ‘Daar ben ik drie jaar geleden in gestapt omdat ik vond dat ik toch wat moest regelen.’ Wie door ziekte tijdelijk niet kan werken, kan via het broodfonds schenkingen krijgen van andere ondernemers in het fonds. In Menno’s broodfonds zitten zo’n dertig andere freelancers. ‘We storten allemaal geld op een speciale rekening. En wanneer er in het fonds mensen zijn die langer dan een maand ziek zijn, krijgen zij geld van die rekening. Het bedrag dat je inlegt staat weer in verhouding met wat je krijgt uitgekeerd.’

Het duurde wel even voordat hij een beroep deed op de schenkingen. ‘In het begin had ik nog wat facturen die uitstonden en spaargeld. Maar dat werd steeds minder. Ik was lang blijven doorkwakkelen, dus die maandtermijn was ook al voorbij.’ Hij had dus al recht op de schenkingen. Toch vroeg hij niet meteen het hele bedrag aan. ‘In de hoop dat het maar even zou duren.’ Uiteindelijk meldde hij zich toch voor 100 procent ziek om zich helemaal te richten op herstel. Hij adviseert ook niet al te snel de schenkingen weer stop te zetten. ‘Een broodfonds is er juist voor dit soort gevallen.’

Blijven freelancen
Inmiddels bouwt hij zijn praktijk weer op. Hoewel hij even twijfelde of het freelancen voor hem nog wel de meest ideale manier van werken is, merk ik aan alles dat Menno dit werk nog steeds het liefste doet. Daarmee stoppen lijkt geen optie.

Voor mij is Menno’s verhaal een duidelijke eyeopener dat ik écht werk moet maken van mijn financiële zekerheid. Pech kan helaas iedereen overkomen en geldzorgen zijn dan het laatste dat je erbij wil hebben. Deze week ontmoet ik andere ondernemers in de hoop een broodfonds te vormen (of er een te vinden waarbij ik me kan aansluiten). Ook mijn spaarrekening en uitgaven heb ik nog eens onder de loep genomen. Voorbereid zijn op tegenslagen, ook dat hoort bij het freelance leven.

Dit artikel is een reflectie op aflevering 13 van de podcast #freelanceleven. Beluister die en deel ervaringen met hashtag #freelanceleven. De podcast wordt mogelijk gemaakt door het Lira Steunfonds Reprorecht.

Beluister hier de podcast:

 

Geleerd van Menno van den Bos:

• Denk na over je financiële zekerheid in gevallen van pech. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een broodfonds, denk na over je inleg.
• Leer je grenzen kennen en respecteren.
• Blijf communiceren met je opdrachtgevers.
• Stort je op werk dat je leuk vindt, maar zonder deadline, dat geeft ademruimte.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.