— donderdag 5 januari 2023, 09:59 | 0 reacties, praat mee

Lamyae Aharouay stopt als presentator van Haagse Zaken, Edwin Timmer stapt over naar het AD

Lamyae Aharouay stopt met het presenteren van de podcast 'Haagse Zaken' bij NRC en gaat zich weer focussen op de parlementaire verslaggeving. - © Truus van Gog

Lamyae Aharouay stopt met het presenteren van de podcast 'Haagse Zaken' bij NRC en gaat zich weer volledig richten op de parlementaire verslaggeving en klimaatverslaggever Edwin Timmer stapt over van De Telegraaf naar het Algemeen Dagblad. Dit en nog veel meer in de Transfer Thursday, waarin Villamedia wekelijks de ontwikkelingen op de journalistieke arbeidsmarkt volgt. Laatste wijziging: 6 januari 2023, 09:55

Lang wist Jesse Beentjes niet zo goed wat hij nou wilde in de journalistiek: ‘wilde ik stukken schrijven? Nieuws najagen? Onderzoek doen? Redigeren? Me met journalistiek beleid bemoeien?’. Daarom stopt hij als opinieredacteur bij Het Financieele Dagblad om verder te gaan als zelfstandige. ‘Gewoon, omdat ik niet wíl kiezen: ik geloof dat het allemaal kan. Als zelfstandig journalist en redactioneel adviseur wil ik me op alle mogelijke manieren storten op het mooiste vak dat er is’, schrijft Beentjes op LinedIn.

Sinds 1 januari is Sander van Barneveld werkzaam als hoofdredacteur van Bureau Regio en voorzitter van het hoofdredacteurenoverleg van de dertien regionale omroepen. ‘Ik ga er alles aan doen om de samenwerking tussen de regionale omroepen onderling en met de NOS nog verder te verstevigen. Te beginnen met de journalistieke alliantie, waarin de regionale omroepen en de NOS hebben afgesproken nog nauwer te gaan samenwerken’, meldt hij.

Tristan Theirlynck, auteur van de dagelijkse nieuwsbrief ‘Haagse Stemming’ van NRC, krijgt een nieuwe positie bij de krant als filmredacteur. ‘Het was mij een genoegen om bijna een jaar lang te informeren, destilleren en (ja) soms frustreren in deze nieuwsbrief, van de mooiste politieke redactie van Nederland’, schrijft hij in zijn laatste nieuwsbrief.

In totaal schreef Judith Katstra 12.337 artikelen (!) over Amsterdam voor het ANP. En na al die jaren is het tijd voor iets nieuws bij het persbureau, schrijft ze: ‘Na al die jaren volgde ik het nieuws in de hoofdstad nog altijd met heel veel plezier, verwondering en soms afschuw. Toch lonkte een nieuw avontuur, want buiten Amsterdam gebeurt nog veel meer. Daarom verander ik op 2 januari van functie binnen het ANP, als verslaggever in het nieuw op te zetten Team Nieuws van de Dag’.

Na 33 jaar heeft Mario van Santen afgescheid genomen van RTV Oost. Vanaf januari treedt hij als Coördinator Opleidingen in dienst bij de Regionale Publieke Omroep.

De functie van Anne Kruijsen bij talkshow HLF8 op SBS 6 is uitgebreid. Naast redactiecoördinator werkt hij nu ook als samensteller/eindredacteur.

Zes jaar lang was Lamyae Aharouay voor luisteraars van de wekelijkse podcast ‘Haagse Zaken’ van NRC een vertrouwde stem. En na zes jaar werd het voor Aharouay tijd om zich weer op het schrijven te focussen. Er zijn, kortom, nog veel dingen waar ze over wil schrijven, licht ze toe in een reeks tweets. Er is in ieder geval één voordeel: ‘De echte reden dat ik stop met Haagse Zaken: nu weet ik zeker dat ik nooit een aflevering over de Omgevingswet hoef te maken.’

Wytse Vellinga voegt zich bij het team van de ombudsman van de NPO. ‘Ik heb de afgelopen jaren bij heel veel redacties achter de schermen mogen kijken en heb goede discussies gehad over de toekomst en de waarde van de journalistiek. En dan zie je dat de journalisten, ongeacht hun achtergrond of werkomgeving, vaak met dezelfde zorgen rondlopen’, zegt hij in een persbericht van de NPO.

Een bescheiden stoelendansje bij het Het Financieele Dagblad: Arend Clahsen wordt onderdeel van de redactiegroep Financiële Markten. En Renol Vestergaard neemt weer zijn oude portefeuille van redacteur Bouw en Infrastructuur over, meldt hij.

We blijven nog even bij het FD, want per 1 februari is de hoofdredactie van de krant weer compleet met de komst van Annewil Neervens, die de portefeuille ‘Digitaal’ onder zich zal nemen.

Voor Caspar van de Poel wordt 2023 een beter jaar: hij begint als onderzoekstrainee bij EenVandaag.

Vanaf januari 2023 gaat Danny Ghosen weer freelancen, en is niet dus niet meer exclusief verbonden aan de VPRO. In het verleden werkte hij onder andere voor PowNed, De EO en de NTR.

Edwin Timmer stapt over van De Telegraaf naar het Algemeen Dagblad, meldt de hoofdredactie van die laatste krant in een e-mail aan de redactie. Bij zijn nieuwe werkgever behoudt Timmer dezelfde portefeuille. Timmer werkte bij De Telegraaf eerder als parlementair verslaggever, op de financiële redactie, de buitenlandredactie én de verslaggeverij. Ook was hij acht jaar correspondent in Latijns-Amerika en de Caraïben, met als standplaats Mexico-Stad.

Johan Fretz schreef zijn laatste column voor Het Parool. ‘Het was een eer om zo lang voor Het Parool te mogen schrijven’, kopt de krant boven zijn laatste bijdrage. ‘Toen ik als columnist begon, in eerste instantie nog voor de Volkskrant, was ik 26 en net afgestudeerd. Nu ben ik 37, verloofd en vader van twee, midden in de tropenjaren’, schrijft hij in de column. ‘Na 10 jaar elke week een column in de krant vind ik het tijd voor andere dingen’, meldt Frentz op Twitter.

Na ruim vijf jaar verlaat Tom van Marrewijk NU.nl voor een functie bij Radar van AVROTROS. ‘k kijk terug op een leerzame tijd waarin ik alle ruimte kreeg om te groeien en uiteenlopende producties heb gemaakt. Ben vooral heel trots op de artikelen die ik heb geschreven voor mijn lhbtiq+-dossier’, schrijft hij.

Michiel Camp gaat aan de slag bij het televisieprogramma BinnensteBuiten van KRO-NCRV op NPO 2. ‘Een droom die uitkomt, want daar kan hij zijn passie voor koken, duurzaamheid en tv maken combineren’, mailt zijn collega Eva Vloon.

Voor Brian Wijker is de cirkel weer rond. Hij liep ooit zijn eerste snuffelstage bij het Noordhollands Dagblad, waar de liefde voor de journalistiek geboren werd. ‘Na ruim zeven jaar freelancen ga ik in fulltime dienstverband aan de slag bij de krant’, meldt hij.

Never a dull moment’, begint Pepijn van den Brink zijn bericht op LinkedIn. Hij verruilt de regionale krant De Stentor voor de parlementaire redactie van De Telegraaf. ‘Maar goed, soms komt er iets op je pad waar je geen nee tegen kùnt - en wil - zeggen. Ook al heb je het in je huidige baan enorm naar je zin.’

Karel Smouter, chef van de mediaredactie bij NRC, stapt over naar de binnenlandredactie waar hij de portefeuilles Maatschappelijk onbehagen en Geestelijk leven onder zijn hoede zal nemen. Twee jaar als chef is wellicht een beetje kort, maar er zit een duidelijke reden achter zijn overstap: ‘Sinds 11 november vorig jaar is onze gezinssituatie veranderd. Er is een dochter bijgekomen. Jaren geleden al sprak ik met mezelf af dat niet mijn werk, maar de mensen van wie ik houd mijn richtsnoer zijn bij het maken van carrière-keuzes. Om een goede chef te zijn wil ik vaker in Amsterdam op de redactie zijn, om een betrokken vader te zijn in die eerste kwetsbare jaren juist meer in Deventer’, schrijft hij. Van freelance naar een vaste baan, weer freelance en weer vast. Karel Smouter, nu chef media bij NRC, verandert nogal eens van richting in zijn loopbaan, signaleerde Villamedia eerder al.

In het nieuwe jaar zal Stijn Steenhuis de handbaluitzendingen van ESPN voorzien van commentaar. Ook zal hij deels werken als redacteur.

Tariq Kasem heeft een nieuwe functie bij NU.nl: vanaf het nieuwe jaar is hij interactieredacteur, schrijft Kasem op LinkedIn.

En tot slot treedt Sofie van der Wal in dienst bij Omroep Brabant als online videoredacteur. ‘Ik ben dus freelancer-af, en heb er heel veel zin in om me volledig in te zetten voor mooie video’s bij d’n omroep’, deelt ze op LinkedIn - samen met een officiële bedrijfsfoto.

Nieuwe baan of ken je iemand die een overstap maakt in de journalistiek of media? Tip Villamedia via redactie@villamedia.nl o.v.v. ‘Transfer’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.