— maandag 12 oktober 2020, 12:22 | 0 reacties, praat mee

Laboratoriumonderzoek: corona overleeft mogelijk een maand op telefoonscherm

De nieuwe CoronaMelder houdt bij of je mogelijk in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Maak ook je telefoon zelf regelmatig schoon.

Nieuw, maar niet onomstreden Australisch onderzoek naar het coronavirus toont aan dat het bijna een maand overleeft op bepaalde oppervlakten zoals telefoonschermen, roestvrij staal en bankbiljetten. Het is in ieder geval een hernieuwde herinnering dat regelmatig handen wassen en je telefoon reinigen cruciaal zijn om jezelf te beschermen.

Er is kritiek op het onderzoek The effect of temperature on persistence of SARS-CoV-2 on common surfaces, dat in het donker en onder constante temperaturen en luchtvochtigheid werd uitgevoerd.

Bekend is dat covid-19 in uv-licht snel afbreekt en korter overleeft op materiaal als stof versus metaal. Ander onderzoek schat de overlevingskansen van het virus onder meer realistische omstandigheden op enkele uren. Het virus heeft het verder moeilijk in snot en slijm - de belangrijkste ‘transportmiddelen’ voor corona - wat de laboratoriumsetting volgens experts tegenover de BBC onnodig alarmerend maakt.

Corona verspreidt zich vooral via luchtdruppeltjes, stellen ze. Mits vers aangeraakt door een geïnfecteerde spelen oppervlakten zeker een rol bij verspreiding van het virus, maar kleiner dan voorheen gedacht.

Een masker op als je met veel mensen bijeen bent, je handen wassen, je telefoonscherm regelmatig reinigen en niet aan je gezicht zitten blijft de beste strategie om ongekroond te blijven. De nieuwe CoronaMelder kan bijhouden of je in de buurt van een potentiële infectiehaard bent geweest.

Bekijk meer van

coronavirus CoronaMelder

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.