persveilig seminar

— maandag 31 december 2012, 12:00 | 3 reacties, praat mee

Laatste artikel GPD verspreid

Om 11.59 u. werd het allerlaatste artikel aan de hand van de GPD verspreid. Na 76 jaar hield het samenwerkingsverband van regionale dagbladen in Nederland op te bestaan. Bij de GPD waren 17 Nederlandse regionale dagbladen aangesloten en twee in België. In totaal verliezen 45 redacteuren en een onbekend aantal freelance medewerkers hun baan. Een deel van het GPD-personeel was vandaag op de redactie aanwezig, toen het laatste bericht werd verzonden aan de aangesloten kranten en het computernetwerk van en naar de GPD definitief werd afgesloten. Laatste wijziging: 31 december 2012, 15:57

Dit jaar werd bekend dat de kranten van het Wegener-concern en Mediagroep Limburg (MGL), voortaan hun eigen verhalen gaan maken met De Persdienst (DPd). Daarmee verloor de GPD haar grootste krant en was het einde onafwendbaar.

De regionale dagbladen die gebruik maakten van de diensten van de GPD gaan los van elkaar verder. Wegener/Mecom, met negen titels de grootste afnemer, start een eigen persdienst. De HDC-bladen worden daar klant. De NDC-kranten gaan samenwerken met het AD, net als het Parool. Het Nederlands Dagblad gaat in zee met de Volkskrant.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

J.C. Roodenburg, 3 januari 2013, 15:50

Amen. Toch weer een volgende (indirecte) fase in de afbraak van papieren dagbladen.

Ruud de Wit, 3 januari 2013, 22:02

Jammer, dat het definitief verdwijnen van het belangrijkste onafhankelijke persagentschap in ons land, na het ANP, zo weinig emoties en reacties heeft losgemaakt. In menig opzicht was de GPD decennia lang belangrijker voor de aangesloten dagbladen dan het ANP en kon de kwaliteit zich ruimschoots meten met die van de landelijke dagbladen. Ik durf zelfs te stellen dat als de aangesloten regionale dagbladen zorgvuldiger en verstandiger waren omgesprongen met de GPD, zij er nu lang niet zo slecht zouden voorstaan als nu het geval is. Ik ben altijd trots geweest jarenlang als correspondent en medewerker, en als chef van de redactie en lid van het MT bij een aangesloten krant, onderdeel te hebben uitgemaakt van de GPD.

Olivier, 4 januari 2013, 13:25

Hoe verdrietig dit ook is voor de betrokken collega’s, van het verlies van de GPD zullen weinig lezers iets merken. Ik heb jaren bij een van de aangesloten bladen gewerkt en herinner me de feed als weinig inspirerend. De GPD spuugde vooral veel feature verhalen van niet specifieke signatuur uit en weinig nieuws.

De grote kracht die het model zeker in zich had, werd vaak niet gerealiseerd. Namelijk het goed verspreiden van de pareltjes die er bij elk aangesloten blad regelmatig worden gemaakt. Of dat aan de GPD lag of de kranten, laat ik in het midden. Maar het aantal keer dat ik ben gebeld door Den Haag met de vraag: Waarom hebben wij dat niet gekregen? nadat ze onze krant hadden gezien kan ik niet meer tellen.

En wanneer je zelf belde met de bureaudienst met iets leuks was het antwoord steevast.,,Nee, hoor… Bedankt!” Om het een dag later in De Telegraaf terug te zien en vervolgens weer het ‘Waarom hebben wij dit niet gekregen’, telefoontje te krijgen.

De GPD was een reliek uit een tijd dat het (veel te) goed ging met de gedrukte pers en waardoor dit soort luiheid en inefficiëntie kon bestaan. Nu staan de zaken er anders voor en kan een nieuwe generatie media en hun makers het op hun eigen manier aanpakken.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.