— woensdag 8 juni 2016, 16:56 | 0 reacties, praat mee

Robotjournalistiek-experiment The Atlantic niet geslaagd

Flickr CC BY-SA 2.0 / isherwoodchris

De Amerikaanse krant The Atlantic heeft het afgelopen jaar een test uitgevoerd waarbij software werd ingeschakeld om artikelen te schrijven. Verslaggever Adrienne Lafrance liet een 'robotjournalist' bouwen die in een jaar tijd moest leren schrijven zoals de journalist zelf. De resultaten vielen echter tegen. Laatste wijziging: 16 juni 2016, 10:10

Anders dan eerdere pogingen om software met een journalistiek pennetje te creëren, moest ‘Robot Adrienne’ geen gebruik maken van algoritmes die het schrijven van verhalen terugbrengen naar een invuloefening. In plaats daarvan moest de software gebruik maken van een neuraal netwerk, een computermodel geïnspireerd door het menselijk brein.

Het gebruik van een neuraal netwerk moet in theorie meer complexe en minder voorspelbare artikelen opleveren dan de software die gegevens van sensoren uitleest en invult in een vooraf opgezet stramien. De manier waarop dergelijke systemen leren is vergelijkbaar met de manier waarop baby’s taal leren.

Heel erg onder de indruk was Lafrance niet van het werk van haar virtuele collega. Na maanden testen slaakte Robot Adrienne voornamelijk koeterwaals uit. De software liet wel verbetering zien, maar nog niet genoeg om het werk van de journalist over te nemen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.