word studentlid

— donderdag 3 december 2009, 15:40 | 16 reacties, praat mee

L1 verbiedt liefde op werkvloer

Relaties of intieme vriendschappen tussen medewerkers op dezelfde afdeling zijn voortaan taboe bij L1, de provinciale omroep in Limburg. Verliefde collega’s moeten zelf de keuze maken wie van de twee vertrekt. Dat staat in de interne richtlijn ‘(Affectieve) relaties op het werk’, die onder het personeel is verspreid. De maatregel gaat per 1 januari in. L1-directeur Rob Stevens verklaart in een toelichting dat liefde op de werkvloer geen grondslag kan zijn voor ontslag: 'We zullen in ieder geval niet naar de rechter stappen.' Wat er dan wel gebeurt? 'Dat kan ik nu niet zeggen. Dat hangt af van de situatie.' Laatste wijziging: 4 december 2009, 12:26

De maatregel geldt in principe niet voor relaties die zijn ontstaan in het verleden. Toch kan de directie ook in die gevallen ingrijpen. ‘Denk hierbij aan situaties waarbij de productiviteit er onder gaat lijden, de werksfeer negatief beïnvloed wordt of wanneer de ene partner zich gaat bemoeien met gesprekken en/of situaties tussen L1 en de andere partner.’

Ook houdt de directie zich het recht voor om in te grijpen wanneer er problemen ontstaan als gevolg van een relatie tussen medewerkers van verschillende afdelingen. ‘In dat geval zal L1 de keuze maken wie moet vertrekken.’

‘Een relatie hoeft niet altijd een probleem te vormen, zolang ze maar niet storend is op het werk’, aldus de regeling. ‘Voorbeelden hiervan zijn aan te wijzen binnen L1.’

Een actuele aanleiding was er niet, zegt Stevens. Wel hebben zich in het verleden soms problemen voorgedaan op dit vlak. “Het onderwerp kwam toevallig ter sprake tijdens het overleg van het managementteam. Het personeel heeft er recht op om te weten hoe wij denken over relaties op de werkvloer”, aldus de directeur.

NVJ-jurist Maarten van den Berg vraagt zich af wat er gebeurt wanneer een werknemer de sanctie naast zich neerlegt en vervolgens wordt ontslagen. ‘Uit een eerdere uitspraak valt af te leiden dat de rechter zal kijken naar de belangenafweging die een werkgever heeft gemaakt. Bovendien moet het functioneren van de ontslagen medewerker echt in het geding zijn. Op basis daarvan zal de rechter bepalen of de medewerker geld meekrijgt. Veel zal ook afhangen van de vraag hoe consequent L1 deze regeling gaat toepassen. Doet ze dat niet, dan staat een ontslagen medewerker een stuk sterker voor de rechter.’

Tot nog toe kent L1 geen richtlijn met betrekking tot relaties op het werk. Directeur Rob Stevens verklaart in een toelichting dat liefde op de werkvloer geen grondslag kan zijn voor ontslag. ‘We willen als managementteam het personeel duidelijk maken hoe wij over deze kwestie denken. Dat wij vinden dat iemand in zo’n geval beter kan vertrekken. Zo moet u dat lezen, als een aansporing tot. Of dat ook gebeurt, dat hangt af van de persoon in kwestie. We zullen in ieder geval niet naar de rechter stappen.’ Wat er dan wel gebeurt? ‘Dat kan ik nu niet zeggen. Dat hangt af van de situatie.’

In tegenstelling tot wat het management het personeel meedeelde heeft de ondernemingsraad van L1 niet ingestemd met de richtlijn. Frank Ruber, voorzitter van de OR van L1: ‘We zijn wel geconsulteerd. Tijdens dat gesprek hebben we onze bedenkingen kenbaar gemaakt. Ik zal de directeur er nog even op aanspreken.’

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

16 reacties

renzo, 3 december 2009, 17:21

Heel eng,. en ik snap het ook niet.
De boodschap die een bedrijf hiermee geeft is: liefde en relaties zijn fout en eng

Nu ja, dat past heel goed bij deze maatschappij.

Anno2009, 3 december 2009, 18:06

Ik zou maar niet werken voor L1 werken…

Hebdrik, 3 december 2009, 18:51

Nou zo eng is het niet. L1 kan het wel willen maar de vraag of het stand houdt is aan de rechter als het zo ver komt… Maarten van den Berg heeft gelijk. Als de belangen van L1 in het geding zijn is afweging door de rechter noodzakelijk. Storm in een glas water!

Jan Leeven, 3 december 2009, 20:40

hebben fundamentalistische katholieken de macht gegrepen bij L1?

MeTo, 3 december 2009, 21:42

Dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Straks mag je ook niet meer verliefd worden op school of universiteit… Volgens mij ontstaat 2/3 van alle relaties op school of werk. Als werkgevers met zulke belachelijke maatregelen komen, dan moeten ze eens goed gaan nadenken wat de achterliggende gedachte is.
Je kunt best mensen erop wijzen dat er een bepaalde productiviteit verwacht wordt. Maar hier kun je de grens niet trekken (wat nou als je thuis problemen hebtin je relatie, of als je geen relatie kunt krijgen, of als je… wat dan ook wat je maar kan afleiden van het werk). Een werkgever gaat niet over gevoelens en relaties.
Een storm in een glas water kun je het zeker niet noemen. Het is ethisch/moreel onverantwoord, juridisch onhoudbaar en maatschappelijk gezien onwenselijk.

Olof, 3 december 2009, 21:56

Haha, wat een zielig gedoe. Maar goed, had deze richtlijn een paar jaar geleden op mijn redactie gegolden, dan was ik er direct uitgevlogen. Gelukkig hebben ze in het westen een wat ruimere blik.

Jan, 3 december 2009, 22:35

Op naar een kille afstandelijke samenleving zonder vriendschappen! En dan eenzaam en alleen achter je computer naar uitzendingen van L1 kijken….

S., 3 december 2009, 23:26

In het westen zijn ze tegenwoordig ook de weg kwijt, althans in Amsterdam. Jaloezie van de baas speelt soms een grotere rol dan je denkt…

Theo Dersjant, 4 december 2009, 00:20

Ik begrijp niet: waarom komen ze met die maatregel en waarom komen ze er NU mee? Is er een kwestie geweest dan? Hoe is die afgelopen? Waarom moest er een richtlijn komen? Was er sprake van schadelijk handelen (voor L1)? Kortom: het bericht roept eigenlijk meer vragen op dan het beantwoordt.

Linda Sikkens, 4 december 2009, 12:59

Het bericht roept bij mij vragen op. We leven in het jaar 2009. Het lijkt er op, dat L1 zonder aanleiding terug gaat naar de middeleeuwen.
De directie moet er volgens mij gewoon van uit gaan, dat de medewerkers volwassen om gaan met relaties op de werkvloer.Bij eventuele incidenten kan natuurlijk altijd nog ingegrepen worden.

Hans op de Coul, 4 december 2009, 13:37

Ja hoor, oudgedienden weten altijd iets van vroeger. De tweede hoofdredacteur van de oudste regionale omroep van Nederland haalde zijn echtgenote achter de enige typmachine in de studio vandaan. Ik ken tientallen oudcollega’s bij L1 en zijn voorlopers die intieme betrekkingen onderhielden. Zelf heb ik vijftien jaar lang honderden programma’s en documentaires gemaakt samen met mijn partner. Uit eigen ervaring weet ik dat de woonkamer als verlengstuk van de studio veel lasten kan veroorzaken. De lusten, in de vorm van goede en door alle prive-uren ook nog goedkope programma’s, waren altijd voor de baas, in mijn geval L1.
Stevens weet niet hoe programma’s tot stand komen.

Gianna, 4 december 2009, 17:24

Nou, relaties, tja. Ik werk ergens en mijn man werkte daar ook. Vorig jaar deze tijd ging hij er vandoor met een gezamenlijke collega. En die twee werken nog altijd bij hetzelfde bedrijf. Da’s niet zo fijn, op z’‘n zachtst gezegd. Niet voor wederzijdse collega’s en niet voor mij. Maar ze weigeren een andere baan te zoeken, want deze situatie ‘heeft geen invloed op hun functioneren.’ En in de CAO staat niks…

Olof, 4 december 2009, 19:24

Misschien kunnen ze in Limburg misschien een zender laten vullen door de laatste nonnen en paters… Hoewel tegenwoordig steeds meer naar buiten komt waaruit blijkt dat ook zij niet van elkaar af kunnen blijven.

binkie, 6 december 2009, 18:47

wat een leuk onderwerp

renzo, 8 december 2009, 17:29

dit soort regels, zijn ze niet in strijd met de wet?
nog even en je mag ook niet bevriend raken met collega’s

Het is m.i. heel simpel: iemand moet niet ontslagen worden wegens liefde, maar alleen als ie niet functioneert…

Dit is belachelijk. wie dit verzonnen heeft is geestelijk heel heel erg ziek en zou wat liefde moeten ontvangen.

Ria, 9 december 2009, 10:28

•  Ik ben op zoek naar verhalen van mensen die een relatie op het werk hebben (gehad) omdat ik een boek aan het schrijven ben over dit onderwerp. In dit boek komen dus ook verhalen uit de praktijk te staan van ‘ervaringsdeskundigen’. Heb je tegenwerking ervaren vanuit de werkomgeving, zou je het weer precies hetzelfde doen, kun je het geheim houden bijv. als je thuis ook een relatie hebt of is dat een utopie, en wat als het uitkomt, etc. Maar ook verhalen van collega’s: hoe ervaren zij het als iemand waarmee zij samenwerken een relatie heeft met een andere collega? Heeft dat invloed op de werksituatie, verandert er dan wat, word je ‘medeplichtig’ gemaakt om erover te zwijgen, etc. Uiteraard is anonimiteit gegarandeerd. Wil je je verhaal kwijt of ken je iemand die dat zou willen, dan kun je me mailen: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.