Kwaliteitsjournalistiek
Zoveel bisschoppen tegelijk hadden ze op de toen nog gezamenlijke redactie van Netwerk nimmer gezien. De EO-collega’s had ik van te voren laten weten dat ze ‘niet gevaarlijk zijn’. Het episcopaat kwam onder aanvoering van kardinaal Simonis op de redactie kijken. Het hoorde bij een bezoek aan de KRO. Als hoofdredacteur van het KRO-deel van Netwerk kreeg ik een hoop vragen van de bisschoppen. Het was vooral de reportage over de katholieke jongerendagen in Keulen die ze dwars zat. Want waarom toch dat beeld van die prullenbak met al die condooms?
Die vergadering van het KRO-bestuur herinner ik mij ook nog. ‘Kunnen jullie niet eens wat meer van ónze mensen aan het woord laten?’, zei de voorzitter met een vraagteken maar een uitroepteken bedoelend.
Het verleden speelt altijd weer op als ik een hooggeplaatste hoor roepen dat het wel wat pluriformer kan in Hilversum. Ik wantrouw het. In koor wordt altijd weer de voormalige EO-directeur Ad de Boer geciteerd met zijn uitspraak dat het journalistieke gehalte in Hilversum ‘Drie keer de Volkskrant’ is.
Het is verontrustend dat mediaminister Ronald Plasterk deze opvatting onderschrijft. Het zou aardig zijn als Plasterk zich meer zou bekommeren over kwaliteitsjournalistiek. Misschien kan hij bepleiten dat het helemaal niet raar is de persconferentie van Ingrid Bétancourt, net na de aankomst in Parijs, uit te zenden. Helaas moest de teleurgestelde informatiezoeker zijn heil zoeken bij de buitenlandse zenders. In Hilversum werd op de drie publieke netten gekozen voor Bert en Binkie, De Wandeling en de Secret Show.
De training van het Nederlands voetbalelftal kan daarentegen weer wel live op de zender. Live kan dus wel. Waarom moet het NOS Journaal overdag nieuwsbulletins herhalen, mensen ontslaan en elk jaar weer bezuinigen op de nieuwsvoorziening? Waarom moet er bij de informatieve programma’s altijd iets af en komt er nooit iets bij? Waarom is de talkshow-journalistiek leidend en wordt het ‘zware’ werk als ouderwets beschouwd? Waarom moeten documentairemakers geld lenen bij hun ouders en wordt hun programma uitgezonden als niemand meer zin heeft om te kijken? En dat linkse dan? Uit onderzoek blijkt dat het wel meevalt met dat linkse tuig in Hilversum. En neem nu maar van mij aan dat Wilders altijd in elk programma welkom is. Moet hij natuurlijk wel wíllen.
Kees Boonman is presentator van TROS Kamerbreed (voorheen hoofdredacteur van Netwerk-KRO)
Zie ook de opinie van Sander ‘t Sas: Drie keer de NOS
Praat mee