e learning nvj

— woensdag 18 september 2019, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Kuciak-moord: positie Slowaakse premier wankelt na onthullingen

Tienduizenden Slowaken kwamen in februari, op de eerste verjaardag van de moord, bijeen om te herdenken en te demonstreren | AFP

In Slowakije heeft huidig premier Peter Pellegrini een motie van wantrouwen ternauwernood overleefd, meldt Trouw. Directe aanleiding voor de motie waren onthullingen over de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Laatste wijziging: 12 december 2019, 09:36

Recent werd bekend Pellegrini’s partij Smer banden heeft met een maffiose zakenman, die de directe opdrachtgever zou zijn van de moord. Deze Marian Kocner zit momenteel vast. Kuciak zou vorig jaar met onderzoek naar Kocners zakelijke belangen bezig zijn geweest. Daarin ontdekte Kuciak onder meer banden met de Italiaanse maffia en Slowaakse politici.

Miroslav Marcek bekende begin dit jaar dat hij Kuciak en diens verloofde in februari 2018 heeft doodgeschoten. De moord leidde tot veel onrust en woede in Slowakije. Toenmalig premier Robert Fico stapte op.

Nu is dus ook de positie van zijn opvolger wankel, aldus Trouw.

“De echo van de moord op Kuciak lijkt met de nieuwe onthullingen nog lang niet weg te sterven. Eerder deze maand stapte onderminister van justitie Monika Jankovska ook al op, nadat speciaal aanklagers naar buiten hadden gebracht dat zij meer dan duizend berichten met Kocner had uitgewisseld. Twee openbaar aanklagers moesten eveneens hun biezen pakken vanwege veronderstelde banden met de tycoon”, schrijft de krant.

Trouw meldt dat Pellegrini voor zover bekend geen contacten onderhield met Kocner, maar een motie van wantrouwen tegen zich kreeg ingedien, omdat hij weigerde Jankovska te ontslaan.

Bekijk meer van

Slowakije Ján Kuciak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.