— maandag 19 september 2016, 11:29 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op Washington Post na oproep vervolging Snowden

Saul Loeb / AFP

Een opinie van de redactieraad van de Washington Post, dat klokkenluider Edward Snowden geen presidentieel pardon verdient, is de krant op stevige kritiek komen te staan. De krant wordt hypocrisie verweten, aangezien het dankbaar putte uit de door Snowden gelekte documenten en er zelfs een Pulitzer-prijs mee won in de categorie algemeen belang. Laatste wijziging: 19 september 2016, 11:58

De raad staat los van de nieuwsredactie, maar het imago van de krant loopt door het opiniestuk niettemin stevige schade op, aldus CNN.

Acteur Joseph Gordon-Levitt, die Snowden speelt in een nieuwe film van Oliver Stone, verbaast zich dat de krant zich niet als pleitbezorger voor Snowden opwerpt.

Snowden moet volgens de Washington Post erkennen dat hij wetten en afgelegde ede’s heeft overtreden en gebroken. Hij zou volgens de opinie bovendien veel meer hebben gelekt dan strikt noodzakelijk om misstanden bij inlichtingendiensten aan de kaak te stellen. Ook “verdedigbare” operaties zijn zo onthuld.

De krant vindt dat Snowden “in de beste traditie van burgerlijke ongehoorzaamheid” voor de rechter zou moeten verschijnen, “en bereid zijn voor zijn overtuigingen de gevangenis in te gaan.” De krant erkent dat wetgeving rond lekken van staatsgeheimen niet voorziet in de verdediging “gedaan voor het grote goed”.

Glenn Greenwald, die Snowden in de allervroegste fase in Hong Kong ontmoette, noemt de houding van de Washington Post uniek. “Het is de eerste krant ooit die via een redactioneel commentaar de vervolging van hun eigen bron eist.”  Meer bij CNN Money

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.