persveilig seminar

— woensdag 23 december 2015, 16:06 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op aankondiging ‘zwarte uitzending’ Dit is de Dag

Flickr CC BY 2.0 / Matthew Keefe

De EO krijgt op sociale media veel kritiek op een persbericht waarin de omroep aankondigt het radioprogramma Dit is de Dag 'op zwart' te zetten. Om aandacht te vragen voor het debat over zwart en wit, wordt het programma één dag gemaakt door een, in de woorden van de EO, 'zwarte gastredactie'. “We krijgen als mediamakers vaak het verwijt dat we werken vanuit het 'witte privilege'", verklaart eindredacteur Wim Eikelboom in het bericht. "Om onszelf daarvan bewust te zijn, geven we een dag de touwtjes uit handen.” Laatste wijziging: 23 december 2015, 16:41

Kritiek op het initiatief is er met name op Twitter. “Het lijkt mij zinvoller om structureel te werken aan diversiteit op redacties in plaats van deze eenmalige ‘we gaan op zwart’-uitzending”, reageert NOS-presentator Simone Weimans. Anderen noemen de actie “beschamend paternalisme” en stellen dat het initiatief “waarschijnlijk vanuit de beste bedoelingen ironisch genoeg juist racisme in de hand werkt”.

Ook Funx-presentator Angelique Houtveen haalde woensdag in haar radioprogramma uit naar de actie. “Is het bijzonder dat er een keer gewoon gekleurde mensen op de redactie zitten? Hier bij Funx zitten we met een hele redactie die gemengd is en voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld. We kaarten niet alleen maar onderwerpen aan die zich richten op zwarte of gekleurde dingen, maar gewoon over alles waar wij ons mee bezig houden. Mijn bloed kookt een beetje.”

FunX-programmaleider Sharid Uppelschoten nodigt in een open brief de redactie van Dit is de Dag uit voor een kop koffie. “Dan praten we over radio maken, over de juiste toon vinden en stel ik jullie voor aan wat fantastische radiomakers - die geen zwarte radio maken, maar die stuk voor stuk programma’s maken die horen bij deze tijd en in onze maatschappij.”

Bekijk meer van

Dit is de Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.