website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Biografie van ‘Krantenpaus’ Louis Frequin

Louis van de Geijn — Geplaatst in boek op donderdag 24 augustus 2017, 11:59

Louis Frequin achter zijn schrijfbureau

Louis Frequin achter zijn schrijfbureau

De Schepping In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun creatie. Deze keer Louis van de Geijn over de biografie die hij samen met Hélène van Beek schreef over 'Heer Hoofdredacteur' Louis Frequin. De biografie ‘Krantenpaus’ verschijnt binnenkort bij Uitgeverij Valkhof Pers in Nijmegen.

Al direct nadat Louis Frequin, meer dan dertig jaar hoofdredacteur van De Gelderlander, in 1998 overleed, kwam Hélène van Beek op de gedachte om een biografie over deze bijzondere man te schrijven en daarop te promoveren. Dagenlang vertelden collega’s de ene na de andere sappige anekdote over hun ‘Heer Hoofd­redacteur’. Zijn begrafenis, geleid door zijn oudste zoon en vakgenoot Willibrord, was een spektakel.

Toen Hélène bij De Gelderlander kwam, was Frequin daar al weg. Maar ze had hem wel uitvoerig gesproken over de opmerkelijke fusiekrant die in 1971 was ontstaan uit de Arnhemse edities van het socialistische Het Vrije Volk en het katholieke Arnhems Dagblad: De Nieuwe Krant. Zij schreef daarover haar doctoraalscriptie als historica. Meteen na de eeuwwisseling ging zij aan de slag met haar vervolgonderzoek. Hélène verkreeg het persoonlijk archief van Frequin, ‘redde’ pakketten uit het archief van de krant, sprak met vakgenoten en familie­leden. Maar het werk bleef liggen, door de aandacht die haar gezin vroeg en door haar drukke werkzaam­heden als freelance onderzoeksjournalist.

Begin 2015 besloten Hélène en ik om het project gezamenlijk weer op te pakken. Auto’s vol dozen en boeken verhuisden van haar naar mijn werkkamer. Nieuw en aanvullend archiefonderzoek en een nieuwe reeks gesprekken volgden. Deze keer ook met de meeste van de acht kinderen van Louis en Diny Frequin. En zo begon een biografie te groeien, die tegelijk ook een ­tijds­document is.

Het leven van Frequin is een tocht langs breuklijnen in de geschiedenis. Van de Tweede Wereldoorlog tot de ontzuiling, van de Koude Oorlog tot de democratiseringsgolf. Hijzelf was er vaak bij als een luidruchtige getuige.

We hebben ons boek ‘Krantenpaus’ genoemd, omdat Frequin een vlaggendrager was van de katholieke emancipatie en met zijn patriarchale stijl ook wel iets pauselijks had.

De uitgave wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het KIM (Forum voor reflectie op journalistiek) en het Nuyensfonds. Dat fonds stimuleert historisch onderzoek van het katholicisme in Nederland.

Frequin kreeg wel eens de vraag of hij niet een auto­biografie wilde schrijven. Hij vond het toch beter dat aan een ander over te laten, die dat kritischer zou kunnen doen. Een mooie opgave.

Hélène van Beek (1964) is historica en onderzoeksjournalist. Na achttien jaar De Gelderlander werkte zij onder meer voor Trouw, Medisch Contact, Zembla en ‘Witteman ontdekt’ (Vara), Tijd voor Meldpunt (Omroep Max) en Argos (VPRO).

Louis van de Geijn (1949) werkte 43 jaar in de dagbladjournalistiek, hoofdzakelijk bij De Gelder­lander. Hij was lid van de hoofdredactie en korte tijd waarnemend hoofdredacteur. Van 2006 tot 2012 was hij hoofdredacteur van de centrale redactie van de dagbladen van Wegener.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.