— donderdag 1 februari 2018, 12:18 | 0 reacties, praat mee

Krantenfilm The Post vandaag in de bioscoop

Een still uit Spielbergs nieuwste film The Post | 20th Century Fox

Regisseur Steven Spielberg besloot dat het huidige politieke klimaat in Amerika, met een potentieel corrupte president die vijandig staat tegenover een vrije pers, te belangrijk was om niet te vertellen tegen de achtergrond van het conflict tussen president Nixon en de Washington Post over de zogeheten Pentagon Papers.

Spielberg schoof het werk voor sci-fi virtual reality-film Ready Player One (29 maart in de bioscoop) tijdelijk opzij en filmde The Post in sneltreinvaart.

De Britse “filmrecensent Mark Kermode vertelde op BBC Radio 5 dat The Post in essentie een “film over een professionele relatie is, wat je zelden ziet.” Kermode noemt het verder fraai hoe verliefd Spielberg is op drukpersen, met veel shots waarin “je voelt dat hij bijna kwijlend boven de hete machines hangt”. De actualiteit van het verhaal uit de jaren zeventig is opmerkelijk, aldus Kermode.

Guardian-recensent Peter Bradshaw noemt The Post een opzwepende film met een groot hart en een “spitsvondige viering van liberaal fatsoen uit het verleden en - indirect - het heden.”

In Nederland zijn de recensies over die parallelen minder positief: NRC noemt The Post een ‘prekerige film tegen het patriarchaat’ waar de boodschap er wel heel dik bovenop ligt.

De Volkskrant miste Spiegelbergs memo en zegt dat “het onmogelijk is The Post niet te zien als kritiek op het Amerika van Trump.” The Post zit volgens recensent Kevin Toma echter vol met ijzersterk acteerwerk van onder meer Meryl Streep en Tom Hanks. Of de film lang relevant blijft is volgens Toma de vraag. “Misschien dat Spielberg en scenarist Liz Hannah daarvoor te opzichtig inspelen op de actualiteit.”

Filmtotaal noemt de verwijzing vanuit de jaren zeventig naar het huidige Amerika onder Trump “uiterst zwak”. Dat Spielberg naast het belang van lekken ook wil onderstrepen hoe Washington Post-uitgeefster Katharine Graham zich staande hield in een mannenwereld verwatert volgens recensent Arjan Welles de boodschap van The Post.

Toch zijn alle recensenten het erover eens dat Spielberg, Hanks en Streep hun vak verstaan en het tijdsbeeld van de hoogtijdagen van de papieren journalistiek goed in beeld is gebracht. Wie in de journalistiek werkt kan duidelijk een slechter tijdverdrijf kiezen dan zich 1 uur en 56 minuten in een bioscoopstoel voor The Post te parkeren.

The Post draait vanaf nu in vrijwel alle bioscopen in Nederland.

Trailer

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.