— dinsdag 2 februari 2010, 08:55

Klacht OM over Vrij Nederland ‘gegrond’

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) heeft een klacht van het Openbaar Ministerie (OM) rond twee artikelen die vorig jaar in Vrij Nederland (VN) verschenen, gegrond verklaard. VN-journalisten Marian Husken en Harry Lensink trokken in het stuk 'Sjoemelen loont' de integriteit van individuele officieren van justitie en van het OM in twijfel. Zo zou er op "willens en wetens" gemaakte fouten eigenlijk geen sanctie staan. De RvdJ stelt dat er "onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen de feiten en omstandigheden in uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven en hun eigen mening". Bovendien zijn ter illustratie uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven, omwille van de leesbaarheid, herschreven in eigen bewoordingen. Daarbij werd volgens de Raad echter een andere lading aan de feiten gegeven. Husken en Lensink hebben daarbij grenzen overschreden en verzuimd wederhoor toe te passen bij het OM, oordeelt de Raad.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.