website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Klacht Engelse journalistenbond over ‘gekleurd stakingsnieuws’ verworpen

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op dinsdag 9 april 2019, 09:29

Nieuws De Engelse Raad voor de Journalistiek, de Independent Press Standards Organisation (IPSO), heeft de Engelse journalistenbond NUJ in een conflict over stakingsnieuws ongelijk gegeven.

De National Union of Journalists (NUJ) klaagde bij de Raad dat de regionale krant The Cumberland News in de berichtgeving opzettelijk vaag was over de echte reden van de staking, een gevolg van beleid bij uitgever Newsquest. The Cumberland News is onderdeel van Newsquest.

Enkel de melding dat journalisten staakten vanwege geld miskende de achterliggende redenen, aldus de NUJ: onvrede over geld was maar één element. De staking wilde ook de aandacht vestigen op diverse bezuinigingen, krimpende redacties, weigering om reiskosten te vergoeden en potentiële nieuwe ontslagen op de horizon.

In hetzelfde artikel mocht een woordvoerder van Newsquest vertellen dat er juist meer was geïnvesteerd dan onder de vorige eigenaars en dat het aantal journalisten is gegroeid. “We betreuren dat de NUJ deze houding heeft aangenomen”, aldus Newsquest.

De NUJ klaagde over die in hun ogen eenzijdige berichtgeving. IPSO stelt dat de zogeheten Editor’s Code of Conduct niets zegt over balans in de berichtgeving. “Er kunnen omstandigheden zijn waar de keuzes om bepaalde informatie te gebruiken en andere elementen weg te laten leiden tot een misleidend artikel. Dat was hier niet het geval”, oordeelt de Raad.

Volgens IPSO heeft het artikel de duidelijk genoeg gemaakt waarom journalisten naar het stakingsmiddel grepen. Dat een woordvoerder van de uitgeverij onweersproken uitgebreid aan het woord kwam, maakte het bericht niet misleidend. Meer bij Independent Press Standards Organisation

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.