mgm nvj maart

— dinsdag 9 april 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Klacht Engelse journalistenbond over ‘gekleurd stakingsnieuws’ verworpen

Klacht Engelse journalistenbond over ‘gekleurd stakingsnieuws’ verworpen

De Engelse Raad voor de Journalistiek, de Independent Press Standards Organisation (IPSO), heeft de Engelse journalistenbond NUJ in een conflict over stakingsnieuws ongelijk gegeven. Laatste wijziging: 9 april 2019, 09:34

De National Union of Journalists (NUJ) klaagde bij de Raad dat de regionale krant The Cumberland News in de berichtgeving opzettelijk vaag was over de echte reden van de staking, een gevolg van beleid bij uitgever Newsquest. The Cumberland News is onderdeel van Newsquest.

Enkel de melding dat journalisten staakten vanwege geld miskende de achterliggende redenen, aldus de NUJ: onvrede over geld was maar één element. De staking wilde ook de aandacht vestigen op diverse bezuinigingen, krimpende redacties, weigering om reiskosten te vergoeden en potentiële nieuwe ontslagen op de horizon.

In hetzelfde artikel mocht een woordvoerder van Newsquest vertellen dat er juist meer was geïnvesteerd dan onder de vorige eigenaars en dat het aantal journalisten is gegroeid. “We betreuren dat de NUJ deze houding heeft aangenomen”, aldus Newsquest.

De NUJ klaagde over die in hun ogen eenzijdige berichtgeving. IPSO stelt dat de zogeheten Editor’s Code of Conduct niets zegt over balans in de berichtgeving. “Er kunnen omstandigheden zijn waar de keuzes om bepaalde informatie te gebruiken en andere elementen weg te laten leiden tot een misleidend artikel. Dat was hier niet het geval”, oordeelt de Raad.

Volgens IPSO heeft het artikel de duidelijk genoeg gemaakt waarom journalisten naar het stakingsmiddel grepen. Dat een woordvoerder van de uitgeverij onweersproken uitgebreid aan het woord kwam, maakte het bericht niet misleidend. Meer bij Independent Press Standards Organisation

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.