— vrijdag 8 november 2013, 17:29 | 0 reacties, praat mee

Femen

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden.

Arie Kievit heeft op 25 oktober een afspraak in Utrecht met twee actievoersters van Femen. Hoe wist Arie, die in de omgeving van Rotterdam woont, dat er in Utrecht actie zou wor­den gevoerd? ‘Gewoon’, zegt hij, ‘een sms’je. Ik heb twee keer eerder foto’s gemaakt van Femen, de van origine Oekraïense feministische actiegroep die vindt dat het Christendom boegbeeld is van sekse ongelijkheid, en nu lieten ze mij weten dat er een actie kwam in de Domkerk.’

Eigenlijk wilden ze toe­ slaan op de Grote Synode in de Grote Kerk in Dor­drecht, waar uiteenlopen­ de christelijke groeperingen hernieuwde poging doen de onderlinge verdeeldheid te reduceren, maar door een vroeg­tijdige publi­catie in Trouw kan de actie daar niet door gaan.

Ze lopen met zijn drieën de Domkerk in. Er zijn geen andere fotografen. De vrouwen gaan op zoek naar een geschikte plek om te gaan staan. ‘Ik voelde me er best ongemakkelijk bij’, zegt Kievit,
‘er waren wel zo’n twintig mensen in de kerk. Toeristen. De meisjes zochten een bankje op en trokken hun jas uit. Daar hadden ze niets onder aan. Ze klommen in stilte op het altaar en ik maakte foto’s. Dat was het.’

Het duurde een minuut of drie voor twee beheerders van de kerk verhaal kwamen halen. De actie moest onmiddellijk ophouden. De dames trokken de jassen aan en verlieten de kerk. De fotograaf ook. Buiten worden ze aangesproken door twee moslima’s die het protest binnen hadden gadegeslagen. ‘Anders dan je misschien zou verwachten, waren die meiden vol bewondering voor de actie’, zegt Kievit. Zijn foto haalde de voorpagina van het Brabants Dagblad van 26 oktober, en stond die dag ook klein in Trouw.

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.