— dinsdag 14 juli 2020, 11:06 | 0 reacties, praat mee

Kijktip: driedelige documentaire The Rise of the Murdoch Dynasty start vanavond op BBC Two

2017: voor het Britse parlement wordt gedemonstreerd tegen de invloed van Murdoch op de Britse politiek | Reuters

De BBC zendt dinsdagavond de eerste van een driedelige documentaire over Rupert Murdoch uit, de man die de laatste veertig jaar een centrale rol speelde in de Britse en Amerikaanse politiek en een wereldwijd invloedrijk media-imperium bouwde.

Documentairemaker Jamie Roberts opent The Rise of the Murdoch Dynasty met een blik op ‘het enigma Murdoch’, die voor een zakenman die in nieuws handelt zelden zijn eigen verhaal liet vastleggen.

“De laatste veertig jaar heeft geen enkele Britse premier de verkiezingen gewonnen zonder steun van Rupert Murdoch”, aldus Roberts. “Sommigen zien hem als een buitengewone zakenman. Anderen zien zijn donkere krachten”, zegt Roberts.

Het eerste deel opent in 1995, wanneer premierskandidaat Tony Blair min of meer op audiëntie gaat bij Murdoch, in de hoop zijn steun te winnen. Murdoch is dan al 65 en er wordt hard gespeculeerd wie zijn opvolger wordt. Maar, zo stelt Robert, premiers en presidenten kwamen en gingen: Rupert Murdoch bleef de constante factor: invloedrijk en machtig.

Murdochs kinderen kregen posities in het uitgeefconcern, maar konden nooit écht een positie opbouwen buiten de achternaam en schaduw van hun vader. De documentaire belicht dat spanningsveld, tegen de achtergrond van polarisatie-als-marketingmiddel en Murdochs privé-leven.

Roberts sprak met voor- en tegenstanders van Murdoch, waaronder politici, spindoctors, journalisten en mensen als acteur Hugh Grant, wiens telefoon werd afgeluisterd door journalisten van een van Murdochs Britse tabloids. De krant overleefde dat schandaal niet; de juridische kosten voor Murdochs uitgeverij News Corporation beliepen zo’n 181 miljoen dollar.

Roberts spreekt ook met een van de in die zaak veroordeelde telefoonhackers.

De eerste aflevering van The Rise of the Murdoch Dynasty is vanavond te zien op BBC Two, om 22 uur Nederlandse tijd. De tweede en derde aflevering volgen de komende twee weken eveneens op dinsdag, zelfde tijd, zelfde zender.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.