basis naar compleet

— donderdag 31 mei 2018, 15:29 | 1 reactie, praat mee

Kees Schaepman: wat te doen tegen kruimeldiefstal?

© Truus van Gog

Soms stuit ik bij toeval op een artikel van mijzelf dat is gepubliceerd op het internet. Vaak gaat het om stukken die ik jaren geleden schreef, mooi dat daar klaarblijkelijk nog belangstelling voor bestaat. Zo'n overname zonder mijn toestemming, of zonder dat ik er zelfs maar van op de hoogte ben gesteld, getuigt op zijn minst van een gebrek aan hoffelijkheid. Maar het streelt ook mijn ijdelheid, dat maakt veel goed. Ik wil me trouwens ook niet opstellen als een principiële drammer tegenover iedere beheerder van een site die wel eens een tekst van mij gejat heeft. Maar dat is het wel: jatten, ook al gebeurt dat soms argeloos door amateurs die zich van geen kwaad bewust zijn. Laatste wijziging: 4 juni 2018, 16:45

Irritanter vind ik het als ik een stuk van mijzelf tegenkom waar mijn naam niet bij vermeld wordt. Of, nog vervelender, als de naam van iemand anders er boven staat, zoals mij ook een keer overkwam. Maar wat doe je ertegen? Om eerlijk te zijn, laat ik het er meestal bij zitten omdat het schrijven van brieven, en wellicht uiteindelijk het starten van een juridische procedure mij tijd, moeite en dus geld kost, waarschijnlijk meer geld dan het mij ooit oplevert.

In mijn geval gaat het steeds om kleine, betrekkelijk onschuldige inbreuken op mijn auteursrecht. Ik loop er geen noemenswaardige bedragen door mis en zolang stukken van mij niet op abjecte sites verschijnen, wordt mijn (hopelijk) goede naam er niet door geschaad. Maar toch blijft zo’n kruimeldiefstal mij vaak nog een tijd dwarszitten, dat was zeker het geval toen het om plagiaat ging. Een klein stemmetje in mijn hoofd bleef lang doorzeuren dat ik met mijn rechten liet sollen omdat ik te te lui en te laf was om er iets tegen te ondernemen. Draag ik, door niets te ondernemen ter bescherming van mijn teksten, niet bij aan hun vogelvrije weerloosheid?

Bij sommige collega’s, met name bij fotojournalisten, kan het overigens om substantiële bedragen gaan die hen onthouden worden. En je kunt wel degelijk actie ondernemen. Op de website van de Stichting Lira vind je een ‘Stappenplan bij online inbreuk of plagiaat’ dat daarbij als leidraad kan dienen. Dat Stappenplan biedt onder meer een aantal voorbeeldbrieven, zoals een verzoek tot verwijdering van inbreuk makende content en een verzoek tot correcte bronvermelding.

Het Lira Stappenplan is gericht op kleinschalige online inbreuk, met als voornaamste doel om bewustwording van het auteursrecht op internet te bevorderen bij de beheerders van sites. Mocht er sprake zijn van herhaalde grootschalige commerciële inbreuk, neem dan contact op met Lira of met de juridische afdeling van de NVJ.

Tips van Kees Schaepman:
-Raadpleeg in geval van inbreuk op je auteursrecht het Stappenplan op de site www.lira.nl

Bekijk meer van

De Centen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eduard Bekker, 4 juni 2018, 17:07

Voor dergelijk gevallen heeft de NVJ een prachtige standaardbrief met een schadeclaim.
Die heb ik meermalen gebruikt als ik merkte dat foto’s of artikelen van mijn zonder mijn naam erbij waren geplaatst. De betrokkenen schrokken zich een hoedje.
Tot het betalen daarvan heb ik het niet laten komen, maar wel werd er in de volgende periodiek een keurige rectificatie geplaatst.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.