Hoe consequent is Christian Van Thillo?

Hoe consequent is Christian Van Thillo, topman van de Persgroep?, vraagt Kees Schaepman zich af. Van Thillo is uit op Europese bescherming van auteursrechten maar in Nederland weigert hij zich aan te sluiten bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht.
Begin juli wees het Europees Parlement de ‘Richtlijn over Auteursrechten in de Digitale Eengemaakte Markt’ af. De richtlijn was bedoeld om auteurs en uitgevers te beschermen tegen illegaal online hergebruik van hun werk. Vooral artikel 13 van het voorstel van de Europese Commissie stuitte op felle tegenstand van internetgiganten.
Dat artikel verplichtte online platforms zoals Facebook, SoundCloud, Flickr en YouTube om alle uploads te filteren om hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te voorkomen.
Christian Van Thillo, opperbaas van de Persgroep, schreef in het ‘Financieele Dagblad’ zijn teleurstelling over de afwijzing van de richtlijn van zich af - volgens hem hadden tegenstanders van het auteursrecht, gesteund door een lobby van Amerikaanse internetreuzen ‘een felle en vaak hysterische campagne’ gevoerd tegen het Commissie-voorstel. Zijn machtige tegenstanders hadden voor hun campagne niet minder dan 36 miljoen dollar gereserveerd.
Van Thillo schrijft daarover: ‘Het is niet makkelijk om een lobby te bestrijden die leugens en populistische propaganda rondstrooit. We kunnen niet genoeg benadrukken wat er voor de toekomst van de Europese pers op het spel staat als we niet de juridische instrumenten hebben om bedrijven aan tafel te krijgen om afspraken te maken over licenties voor onze content, zodat we kunnen blijven investeren in onze journalisten, freelancers en fotografen.’
Applaus! Mooi dat een krantenmagnaat zo fel opkomt voor het auteursrecht van ‘zijn’ journalisten, freelancers en fotografen’ en een pleidooi houdt voor broodnodige journalistieke investeringen. Uitgevers, freelancers en fotografen hebben immers een gezamenlijk belang bij bescherming van het auteursrecht tegen reuzen zoals Google, die over vrijwel onbeperkte middelen beschikken om de publieke opinie te sturen.
Daarom is het ook zo jammer dat Van Thillo’s eigen Persgroep de afgelopen jaren niet heeft gekozen voor een gezamenlijk front met freelancers en fotografen om, in onderling respect, strijd te voeren voor bescherming van het auteursrecht.
Integendeel: de rechten en inkomsten van freelancers zijn maximaal afgeroomd. en nog in dezelfde maand juli waarin Van Thillo zijn woede uitte over de manipulaties van zijn machtige tegenstanders, weigerde de Persgroep mee te werken aan de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht die klachten ontving over de door zijn kranten gehanteerde tarieven.
Door die weigering om te verschijnen bij een door de wetgever opgericht geschillen-instituut, toonde de Persgroep in ieder geval weinig respect voor de eigen freelancers en in feite ook minachting voor de wet.
Tip:
- Aarzel niet om, als daar aanleiding voor is, een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht.
Praat mee