— dinsdag 19 juli 2011, 15:47 | 1 reactie, praat mee

Hoofdrolspelers bij onderzoekscommissie

Het Britse parlement ondervraagt momenteel de hoofdrolspelers in het afluisterschandaal rond de krant News of the World (NotW). De baas van het mediaconcern News Corp. Rupert Murdoch en zijn zoon James Murdoch zijn ondervraagd. Later volgde Rebekah Brooks, directeur van News of the World ten tijde van de hacks en recent opgestapt bij uitgever News International. En eerder op de middag waren de opgestapte assistent-commissaris John Yates en politiebaas Paul Stephenson van Scotland Yard aan de beurt. Stephenson ontkende dat er ongepaste banden zijn tussen de politie en de krant News of the World. Stephenson zou niet hebben geweten dat de krant telefoons afluisterde. Hij zegt wel dat 10 van de 45 perschefs van de politie voormalig werknemers zijn van het mediaconcern News Corp, uitgever van de opgeheven tabloid NotW. De verhoren zijn hier en hier live te volgen. Meer bij The Guardian / BBC Laatste wijziging: 20 juli 2011, 13:27

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Paul Disco, 20 juli 2011, 11:11

Gelukkig hebben wij dit niet in Nederland: politiefunctionarissen waar je op bestelling telefoongesprekken kunt afluisteren.

1. Bel en sms gegevens
In 2010 heeft de Nederlandse politie 2.592.320 keer gegevens opgevraagd bij telecombedrijven. Op deze opvragingen is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De gegevens worden alleen verstrekt als er een rechtmatige grondslag is om de privacy van mensen te schenden. Denk daarbij aan een misdrijf waar minimaal 4 jaar gevangenisstraf op staat. Maar uit een WOB-onderzoek van 2009 bleek dat het makkelijk was om af te wijken van de procedure, waardoor er niet altijd een proces-verbaal werd opgemaakt en ook dat anderen dan bevoegde opsporingsambtenaren toegang kregen tot de gegevens. Er is tevens geen of onvoldoende controle op de opvragingen.

2. Telefoontaps
In de Tweede Kamer meldde toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin dat er 26.425 telefoontaps waren gepleegd in 2009. Het jaar was toen nog maar voor 3/4 voorbij. Ruim 10 jaar geleden trad de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden in werking. Deze wet heeft bevoegdheden van politie en OM voor opsporing van verdachten behoorlijk vergroot. Zo is de kring van personen rond de verdachte waarvan de telefoon getapt mag worden sterk uitgebreid.

Voor de openbaarmaking en duiding van dit soort gegevens zijn we afhankelijk van de inspanningen van organisaties zoals Bits of Freedom en universiteitsfaculteiten en een incidentele vasthoudende journalist.  De opsporingsgegevens zijn niet transparant en ook lang niet altijd traceerbaar. Waardoor volgens mij misbruik, zoals bij News of the World plaatsvond en misschien wel breder in NewsCorp, hier in Nederland niet goed is afgedekt.

Ik snap overigens goed dat criminaliteitsbestrijding gebaat is bij geheimhouding. En ik begrijp ook dat je daarvoor alle registers moet kunnen opentrekken (niet dat door taps en opvragingen de criminaliteit nu nul is, maar dat terzijde). Maar er is een aanwijzing uit Angelsaksische hoek dat het verkeerd kan gaan. En dan roept iedereen: ‘we wisten van niks’.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.