banner anp

— donderdag 31 oktober 2019, 09:43 | 1 reactie, praat mee

Karige woordprijs knaagt aan onafhankelijkheid freelancers

© Liesbeth Smit / Bureau Wibaut

Uit onderzoek door het freelance journalistencollectief Bureau Wibaut blijkt dat tarieven bij kranten en tijdschriften de afgelopen vijftien jaar met een kwart zijn gedaald. Bureau Wibaut vergeleek de woordprijzen van de meest prominente kranten en bladen van 2004 met die van 2019.

De woordprijs bleef vrijwel gelijk, maar tussen 2004 en 2019 stegen de kosten van levensonderhoud met 24 procent. Dankzij het uitblijven van inflatiecorrectie zijn de inkomsten voor freelancers kortom fors gedaald, aldus Bureau Wibaut.

De resultaten vallen samen met de publicatie van ‘een survivalgids voor freelance journalisten’ dat Bureau Wibaut morgen uitbrengt.

De Groene Amsterdammer is het enige tijdschrift dat beter is gaan betalen, maar de uitgave zat met 10 cent in 2004 al onderaan de markt. “Met hun huidige tarief van 30 cent per woord zitten ze dat nog steeds. Ook nieuwe online initiatieven als de Correspondent en Follow The Money kunnen de malaise niet keren: hun tarieven zijn niet hoger dan die van kranten en tijdschriften.”

De onderzoekers stellen dat het daarmee onmogelijk is om rond te komen met journalistiek werk voor kranten en tijdschriften. De meeste journalisten moeten daarom inkomsten aanvullen met commercieel en daarmee niet-onafhankelijk werk als dagvoorzitterschappen en lezingen.

Bekijk meer van

Bureau Wibaut

Praat mee

1 reactie

elisabeth heijkoop, 1 november 2019, 13:25

€0,22 per woord bij Het Parool. Ver onder het gemiddelde dus. Wie weet keert het tij dankzij dappere journalisten Van Uem en Rogier, die hun rechtszaken tegen DPG wonnen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.