— maandag 19 september 2022, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Kamerlid Van Haga dient klacht in tegen WNL-presentator Rick Nieman bij Raad voor Journalistiek

Tweede Kamerlid Wybren van Haga - © ANP/Peter Hilz

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen WNL-presentator Rick Nieman. Volgens het Kamerlid heeft Nieman zich schuldig gemaakt aan smaad en laster. Daarnaast meent het Kamerlid dat 'de media en het kabinet één team' zijn. Laatste wijziging: 21 september 2022, 11:47

In de uitzending van WNL op Zondag van 17 september stelde presentator Nieman dat dat de microfoon van Tweede-Kamerleden vaker uitgedraaid moet worden, waarbij Nieman specifiek de naam van Kamerlid Van Haga noemde. Zo zei Nieman dat er uit naam van BVNL ‘pertinente onzin, schadelijke dingen, dingen die andere mensen kwetsen of zelfs oproepen tot geweld’ worden verspreid.

‘Een rechtstreekse aanval op mijn functioneren als Kamerlid, waarbij Nieman helemaal meeging in de eerder deze week ontketende hetze van minister Yesilgöz tegen BVNL/Groep van Haga. Bij de H.J. Schoolezing in de Rode Hoed in Amsterdam noemde minister Yesilgöz, tot vreugde van Nieman, mijn partij onwelriekende reuzel en worden wij door haar uitspraken ten onrechte en heel bewust in de extreemrechtse hoek geframed’, aldus Van Haga in reactie op de uitzending.

Daarnaast meent het Kamerlid dat ‘de media (of i.g.g een deel daarvan)’ en het kabinet ‘één team zijn’. ‘Er is geen ruimte voor echt debat en echte kritiek, zoals dat zou horen’, zo reageert Van Haga.

Tegenover Villamedia zegt Nieman dat Van Haga hem woorden in de mond legt. ‘Ik heb absoluut niet gepleit voor het dichtdraaien van microfoons’, zegt Nieman, ‘heb daar alleen vragen over gesteld aan minister Yesilgoz en Pieter Heerma’. Er is niet direct gezegd dat er uit de naam van Van Haga van alles werd verspreid: ‘ik heb de woorden van minister Yesilgoz herhaald uit haar Schoolezing’. ‘Ik pleit niet zelf voor maatregelen, dat is mijn taak als journalist niet, maar wel gevraagd heb naar mogelijke sancties als er in het parlement onjuiste of schadelijke dingen worden beweerd. Natuurlijk heb ik de minister wel bevraagd naar de uitspraken die zij deed over bepaalde politieke partijen.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.