— vrijdag 27 november 2020, 08:59 | 0 reacties, praat mee

‘Kamerbrief Slob mist concrete maatregelen voor verbetering positie freelancers’

Minister Arie Slob van Media - © ANP / Koen van Weel

De Kamerbrief waarin mediaminister Arie Slob de arbeidsmarkt in de mediasector bespreekt, mist concrete maatregelen om de positie van freelancers te verbeteren. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), dat stelt teleurgesteld te zijn.

De belangenvereniging had graag gezien dat de minister de bij de publieke omroep afgesproken Fair Practice Code als voorwaarde zou stellen in de private sector, bijvoorbeeld als voorwaarde voor toekenning van corona-steun. Ook een harde aanbeveling dat alle mediabedrijven zien aan dienen te sluiten bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht was volgens de NVJ welkom geweest.

De Kamerbrief ‘Arbeidsmarkt in de mediasector’ wordt maandag 30 november besproken in de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de brief reageert minister Slob op de huidige knelpunten in de mediasector en de situatie bij de omroepen. Uit de brief werd ook duidelijk dat media-werkgevers een koppeling tussen de freelancetarieven en de cao-lonen niet zien zitten.

De NVJ stelt dat Slob het nalaat om als belangrijke speler en subsidieverlener in de sector de verantwoordelijkheid te nemen voor de positie waarin veel freelancers en tijdelijke werknemers in de mediasector verkeren. “Het vooruitschuiven van deze problematiek naar een nieuw kabinet is volgens ons echt een gemiste kans, waarbij de minister zich onvoldoende rekenschap geeft van de effecten van de machtsconcentratie, die in de mediasector zijn beslag heeft gekregen.”

Bekijk meer van

NVJ NVJ Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.