word studentlid

— dinsdag 2 april 2024, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Kamer wil af van ‘radicaalislamitisch’ magazine ‘De Vrije Zielen’ in gevangenissen

Kamer wil af van ‘radicaalislamitisch’ magazine ‘De Vrije Zielen’ in gevangenissen
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil een verbod van het tijdschrift, dat zich richt op op moslims die gevangen zitten. Gedetineerden op een terroristenafdeling zouden via het blad contacten met de buitenwereld kunnen onderhouden of aangaan. - © ANP / Luuk van der Lee Fotografie

De Tweede Kamer wil dat gedetineerden in (jeugd)gevangenissen en tbs-klinieken voortaan niet meer het 'radicaalislamitisch' magazine De Vrije Zielen kunnen lezen. Een motie van de VVD die het demissionaire kabinet daartoe oproept, is aangenomen door een nipte meerderheid. In een hoofdelijke stemming dinsdag waren 69 Kamerleden voor en 67 tegen. Laatste wijziging: 2 april 2024, 16:55

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil een verbod van het tijdschrift, dat zich richt op op moslims die gevangen zitten. Gedetineerden op een terroristenafdeling zouden via het blad contacten met de buitenwereld kunnen onderhouden of aangaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had deze mogelijkheid aangekaart in het Dreigingsbeeld Terrorisme, dat een beschrijving van de veiligheidssituatie in Nederland geeft.

Inhoud per uitgave bekijken
De achtergrond en de herkomst van het magazine worden niet gecontroleerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen, die over het gevangeniswezen gaat. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden.

Hij stelde voor om de inhoud per uitgave te bekijken en dan te beoordelen of het blad kon worden toegestaan.

Ellian vond dat niet voldoende en wijst vooral op de waarschuwing van de NCTV. Ook heeft het blad een jihadistische achtergrond en is er volgens hem een radicale jongerenwerker bij betrokken.

Bekijk meer van

gevangenis

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.