— donderdag 20 juli 2017, 14:19 | 0 reacties, praat mee

Kabinet ziet niets in onherkenbaar maken van gezichten van agenten

© Jerry Lampen / ANP

Het kabinet ziet niets in het plan van de Tweede Kamer om politieagenten alleen onherkenbaar in beeld te brengen. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) verwacht niet dat het "blurgebod" van toegevoegde waarde zal zijn, schrijft hij donderdag in een reactie op het voorstel. Hij noemt het "onwenselijk" en "niet noodzakelijk."

Toenmalig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch diende de motie in naar aanleiding van een aantal filmpjes op internet waarop te zien is dat de politie al filmend geprovoceerd wordt. Momenteel is het nog toegestaan om agenten op de openbare weg te filmen of te fotograferen en die beelden te publiceren zonder gezichten wazig te maken. Agenten die in beeld komen moeten het volgens de PvdA soms bekopen met beledigingen of bedreigingen.

Het kabinet is het met de Kamer eens dat “het publiceren van filmpjes van agenten met als doel om hen te beledigen of te bedreigen verwerpelijk” is, maar vindt dat niet opwegen tegen de inperking van de vrijheid van meningsuiting waarmee het “blurgebod” gepaard gaat. De NVJ stelde eerder al dat het voorstel zo snel mogelijk van tafel moest, omdat het een onmogelijke eis is.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.