word studentlid

— woensdag 28 februari 2024, 15:28 | 0 reacties, praat mee

Juridische stappen tegen Correctiv grotendeels mislukt; Duitse journalistenbond wil label ‘extremistisch’ op AfD

Juridische stappen tegen Correctiv grotendeels mislukt; Duitse journalistenbond wil label ‘extremistisch’ op AfD
Op 21 januari werd voor de Bondsdag in Berlijn gedemonstreerd tegen de AfD en voor de democratie. Er zouden zeker honderdduizend mensen naar het parlementsgebouw zijn getrokken. De organisatie houdt het op drie keer zoveel. | Christian Jungblodt / LAIF

Stel je voor: een grote rechtse politieke partij belegt ergens in Wassenaar in het diepste geheim een conferentie met bevriende zakenmensen en onversneden neo-nazi's. Ook een aantal politici van een grote middenpartij schuift aan. Het doel: een plan ontwerpen om potentieel miljoenen mensen uit Nederland te deporteren. Onvoorstelbaar? In Duitsland gebeurde het. Laatste wijziging: 29 februari 2024, 07:23

Het Duitse onderzoeksjournalistieke platform Correctiv onthulde dat politici van Alternative für Deutschland (AfD) afgelopen november zo’n bijeenkomst hadden bezocht, met exact dat doel. Het nieuws bracht de afgelopen maanden honderdduizenden woedende Duitsers op de been.

Geheimtreffen in Potsdam
In een dure villa in Potsdam troffen kopstukken van AfD vorig jaar november potentiële geldschieters. De hoofdgast, de extreemrechtse Oostenrijker Martin Sellner, sprak over plannen voor de gedwongen remigratie van miljoenen immigranten én Duitsers met een migratieachtergrond.

De onthulling dat zulke plannen werden gesmeed, heeft de woede van veel Duitsers gewekt. De afgelopen maanden gingen honderdduizenden mensen in diverse steden de straat op, naar aanleiding van Correctiv-berichtgeving Geheimplan gegen Deutschland.

Alice Weidel is partijvoorzitter van de AfD. Haar persoonlijke adviseur Roland Hartwig, die bij de bijeenkomst in Potsdam aanwezig was, is half januari door AfD de deur gewezen. De verwachting is overigens dat Hartwig alleen voor de bühne van de bühne is verdwenen en AfD van een minder prominente plek zal blijven bijstaan.

Weidel en AfD-medevoorzitter Timo Chrupalla zeggen niet eens te weten wie Sellner is, een claim die binnen Duitsland met ongeloof is ontvangen. De aanwezige AfD-politici zouden verder de achterliggende reden van de bijeenkomst niet hebben gekend. Wilhelm Wilderink, een lid van de centrumdemocratische CDU die bij de geheime ontmoeting aanwezig was, staat op het punt te worden geroyeerd. De partij zette daartoe deze maand een procedure in gang.

Juridische stappen
Ulrich Vosgerau, een ander aanwezig CDU-lid, stapte naar de rechter vanwege uitspraken die Correctiv aan hem toeschreef. Die rechtsgang was slechts beperkt succesvol, meldde Correctiv gisteren.

Dat Vosgerau zou hebben geopperd een standaardklachtenbrief op te stellen, waarmee de rechtmatigheid van Duitse verkiezingsuitslag kan worden betwist, valt volgens de rechter niet te bewijzen. Vosgerau zou enkel hebben gesproken over de mogelijke kansen van zo’n bezwaar.

Vosgerau kreeg verder wat betreft twee andere klachten over de Correctiv-berichtgeving ongelijk. Volgens de rechter is afdoende bewezen dat tijdens de bijeenkomst is gesproken over een omvangrijke remigratieproject en dat ook Duitse staatsburgers met een migratieachtergrond binnen die plannen zijn besproken. Vosgerau moet tweederde van de procekosten betalen.

AfD beschuldigt Correctiv van laster en ‘stasi-praktijken’ rondom Geheimplan gegen Deutschland. Het journalistieke platform en ‘de gevestigde media’ zouden een smeercampagne tegen AfD voeren, briest Weidel in een video op de AfD-website.

AfD-politicus Gerrit Huy stelde begin deze maand dat ze tegen vijftien leden van Correctiv in Potsdam aangifte heeft gedaan. Tegenover persbureau DPA verklaart Correctiv geen officieel bericht te hebben gehad, enkel wat Huy in de media heeft aangekondigd.

Deutsche Journalisten-Verband
Op woensdag 28 februari publiceerde Weidel een aanval op de journalistieke vakvereniging Deutsche Journalisten-Verband (DJV). Die zou inmiddels als een schoothond “de regeringslijn” volgen door AfD als extremistisch te willen bestempelen. De bond zou daarbij journalistieke ethiek rondom “onpartijdigheid en waarheidsgetrouwe verslaggeving” hebben laten varen.

Op dinsdag heeft DJV een advies aan leden gepubliceerd. Voorzitter Mika Beuster stelt dat wanneer de Grondwet op deze manier in gedrang is geraakt, journalisten AfD niet langer simpelweg als “een van meerdere partijen” kunnen omschrijven - maar dat een zwaardere benaming op zijn plek is.

Beuster: “Dat moet als een niet te missen waarschuwing, zoals op sigarettenpakjes staat, in onze artikelen opduiken.”

Bekijk meer van

Duitsland Correctiv AfD

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.