word studentlid

— dinsdag 18 maart 2014, 14:15 | 4 reacties, praat mee

Journalistieke opleidingen hebben wel nut

Red je het in de journalistiek met of zonder journalistieke opleiding? Alles beter dan het verkeerde leren op een journalistieke opleiding, beweren Elma Drayer en Laurie Treffers. Voor journaliste Vera Ros reden een tegengeluid te laten horen.Veel hangt af van wat de student er zelf van maakt. Laatste wijziging: 21 maart 2014, 16:50

In haar column in Vrij Nederland van 11 maart pleit Elma Drayer voor opheffing van de ‘nutteloze’ opleidingen journalistiek. Die berusten volgens haar op het ‘pijnlijke misverstand dat je het vak kunt leren in de collegebanken’. Zij had ook ‘nimmer alumni ontmoet die dankbaar terugblikten op hun opleiding’. Bijna elke andere studie bereidt volgens haar veel beter voor op het vak.

Drayer reageerde op een stuk in The Post Online van Laurie Treffers die na anderhalf jaar haar studie stopte aan de Utrechtse School voor Journalistiek. Op huilerige toon klaagt Treffers over het niet toetsen van taalvaardigheden, over ontmoediging van kritisch denken en, oh gruwel, de verplichte regiojournalistiek (‘bullshit’, vond Treffers). Ze was ‘verdomme’ geen journalistiek gaan studeren om te schrijven over de IJsselsteinse kermis terwijl er in Syrië een oorlog ‘plaatsvindt’. Daarom ging ze nu ‘iets met wereldgeschiedenis’ of ‘media- invloed’ studeren.

Uit beide stukken spreekt weer een enorm dédain jegens de hogescholen journalistiek. Mevrouw Drayer, deze alumnus blikt wel dankbaar terug op haar opleiding. Na een aantal jaren werken en reizen en een universitaire studie geschiedenis schreef ik mij ruim tien jaar geleden in voor de deeltijdstudie aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Ik koos juist niet voor de veelgeprezen maar dure (en daardoor nogal elitaire) postdoctorale opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; hoeveel kon je daar in acht maanden leren? Liever reisde ik bijna vier jaar lang twee avonden per week van Amsterdam naar Tilburg. Een degelijke allround opleiding met twee stages (regionale en landelijke pers) en inspirerende docenten.

Met onderdelen als taalbeheersing, reflectie op het vak en internationale betrekkingen.

Met die achtergrond zit ik precies tussen die twee groepen in die, nu bij monde van Drayer en Treffers, het debat over de kwaliteit van opleidingen bepalen. Aan de ene kant de zelfgenoegzame oude rotten die vaak het vak zijn ingerold omdat de banen voor het opscheppen lagen of omdat ze connecties hadden. Prima journalisten zitten erbij. Maar ook mensen die zijn vastgeroest in hun journalistieke mechanismen (achter hypes aanhollen, verhalen schrijven of plaatsen die de eigen vooroordelen bevestigen). Die grote ego’s hebben en van eindredactie nauwelijks kaas hebben gegeten. Die al jaren de stoelen bezet houden voor jonger talent of de markt voor freelancers verzieken omdat ze naast een baan of praktijk als inhoudelijk specialist ook zo nodig moeten schrijven (maar dat niet altijd goed kunnen). Vanuit zo’n veilige positie is het makkelijk afgeven op de opleidingen.

Aan de andere kant de jonge hemelbestormers die met hun hooggespannen verwachtingen meteen op de eerste rang willen zitten. Tja, regiojournalistiek is misschien niet altijd even bruisend. Zo herinner ik mij een pittige discussie uit mijn eerste stage met de hoofdredacteur over de nieuwswaardigheid van muggenoverlast. Maar met ‘gewone’ mensen kunnen praten (was Treffers daarom ‘doodsbang’ voor die stage?), je verplaatsen in hun leefwereld, creatief denken door uitgekauwde onderwerpen een frisse draai te geven: het zijn basale vaardigheden waarmee je juist in regioverslaggeving te maken krijgt (en waaraan het volgens mij bij de keurige jongetjes en meisjes van de journalistieke postdocs en masters nogal eens schort).

Maar Treffers trekt er haar neus voor op. En is verbaasd dat haar verhaal over Marokkanenoverlast op de kermis werd afgewezen. Als zij zo graag kritisch wil zijn, waarom heeft ze - zo leid ik uit haar stuk af - dan niet met die Marokkanen gesproken? En waarom dat hardnekkige ‘Marokkanen’? Die jongens zijn toch gewoon Nederlanders?

Ongetwijfeld is er ruimte voor verbetering van de opleidingen. Strengere selectie zou geen kwaad kunnen. Maar er hangt ook veel af van je eigen inzet en achtergrond. Er zijn wel teveel opleidingen, zoals Drayer terecht zegt, maar die wildgroei doet zich eerder voor op universiteiten dan op hogescholen. Het is mij een raadsel waarom universiteiten, met hun geklaag over gebrek aan middelen, opleidingen uit de grond stampten terwijl de journalistieke arbeidsmarkt rap verslechterde. Journalistiek is een vak en hoort daarom bij uitstek op het hbo thuis. Bij landelijke dagbladen en opiniebladen schijnen academisch geschoolde journalisten nogal geroemd te worden. Maar hebben deze journalisten het tij kunnen keren van dalende oplages, ‘verleuking’ en ‘verlifestyling’? Wat is hun bijdrage aan gedegen onderzoeksjournalistiek of een andere kijk op zaken?

Een kritische blik, nieuwsgierigheid, veel lezen en een goede algemene ontwikkeling zijn in dit vak onontbeerlijk, daarin geef ik Drayer en Treffers gelijk. Toch beschouw ik mijn journalistieke opleiding nog steeds als een pluspunt op mijn cv en een waardevolle start van mijn loopbaan. Makkelijk is het in deze crisistijden niet altijd maar ik ga door omdat ik, mede dankzij die opleiding, kwaliteit heb te bieden. En daarin zal ik niet de enige zijn. Laten wij ons niet laten afserveren door een achttienjarig kind dat uit persoonlijke frustratie een onderwijssector afschrijft en een gevestigde columniste die haar verhaal klakkeloos overneemt. Geweldige journalistiek, deze stukken.

Vera Ros is freelance journalist en eindredacteur.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Bert Brussen, 18 maart 2014, 17:37

“Maar met ‘gewone’ mensen kunnen praten [...] je verplaatsen in hun leefwereld het zijn basale vaardigheden waarmee je juist in regioverslaggeving te maken krijgt”

Vul voor ‘gewone mensen’ ‘negertjes’ in en voor ‘regioverslaggeving’ ‘de kolonieën in de West’ in en je weet voldoende.

Regiojournalistiek brengt het neokolonialisme bij u thuis zullen we maar zeggen. En ondertussen wel klagen over het feitelijk en correct benomen van Marokkanen (want dat hoort zo in de Nederlandse journalistiek, al helemaal als je een politiek-correcte multiculturele waarheidsontkennende cursus journalistiek bij Fontys hebt gevolgd).

Ga ik nu even leren ‘schrijven voor burgers’. Want dat zijn ook al van die minderwaardige, domme wilden. Die moet je benaderen door middel van simpel taalgebruik en begrijpelijke woorden he…

Zouden Buurtmannetje en Meneer Zitmans thuis zijn?

Johan Bosveld, 20 maart 2014, 15:16

Haha, die meneer Brussen, daar is-ie weer. Ga nou toch eerst eens leren lezen! Daarmee voorkomt u dit soort reacties die uw beperkte horizon en denkvermogen benadrukken.
Oh ja, ik denk dat mevrouw Ros wel een beetje gelijk heeft met haar opmerking over dédain.

EdJag, 20 maart 2014, 15:48

Elma Drayer en Laurie Treffers maken op een geweldige manier duidelijk waarom er nu juist wel een verzwaarde opleiding journalistiek moet zijn en blijven. Hoe zij dat duidelijk maken? Door aan te geven dat loosers het gewoon nooit maken. Ja een goede journalist start in de goot, op kermissen en wordt gehard op straat om het zomaar eens te stellen. Nee, ik ga me niet mengen in vragen als moet de opleiding hbo of universitair zijn en meer van dat soort oneindige discussie’s. Dat is ook niet relevant. Wel is de vaststelling dat journalistje spelen nu vooral een beroepje is geworden van heel erg zachte of totale watjes, wellicht niet erg ver naast de journalistieke waarheid.  “academisch geschoolde journalisten nogal geroemd te worden. Maar hebben deze journalisten het tij kunnen keren van dalende oplages, ‘verleuking’ en ‘verlifestyling’?”  vraagt Ros zich af. Een beetje een tweezijdig snijdend mes vraagje zou ik zeggen. Immers de landelijke dagbladen en opiniebladen dachten met zo hier en daar wat titels voor of achter namen, zelf interessanter over te komen. Dat blijkt achteraf een faliekante miskleun te zijn, De lezers waren en zijn er niet van gediend. “Wat is hun bijdrage aan gedegen onderzoeksjournalistiek of een andere kijk op zaken?’ vraagt Ros zich af. Het antwoord ligt voor de hand: NIETS. Immers om een goede dokter te worden of een perfecte kok, moet je eerst naar school om heel wat vaardigheden, sommige tot vervelends aan toe, onder de duim te krijgen. Daar begint vakmanschap. Piepeltjes welke na een jaartje zogenaamde ‘studie’  al afhaken, moeten uit het vak van journalist geweerd worden. Al is het maar dat ik hoop en bid Laurie Treffers NOOIT als collega in Syria of Nigeria, in het achterland van Abu Sayef of in het nieuwe werkgebied van AlQaida tegen te komen als oorlogsverslaggever. Al was het maar dat ik meer dan werk genoeg heb aan het mijzelf in leven houden. Daar heb ik geen behoefte aan zeer slecht geschoolde en slecht getrainde journalisten, welke inderdaad het verschil niet weten tussen een kermis en wie betrokken is bij wie en waarom ook al weer. Zelfs een vrachtwagenchauffeur moet al een handjevol diploma’s halen en terecht. Journalisten dus ook en anders gaan ze maar een vak leren. In ieder geval vraag stel ik nadrukkelijk: geen diploma journalist, dan ook geen perskaarten en geen enkele plaatsing van een verslag, hoe simpel dan ook. Zelfs niet in h.a.h.bladen. Ernst-Faith

V.A. Ros, 21 maart 2014, 11:53

Dank, zie ook de reactie van Nico Kussendrager op Drayer in VN deze week (ingezonden brief).

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.