website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journalisten verwijderen tijdens debat in strijd mensenrechten

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 17 februari 2017, 10:59

Flickr CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Flickr CC BY-SA 2.0 / ssalonso

Nieuws

Een journalist dwingen een parlementair debat te verlaten is een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald. Aanleiding voor de uitspraak was een voorval in Macedonië in december 2012. Daarbij werden diverse journalisten door de beveiliging uit het parlementsgebouw verwijderd toen zij verslag wilden doen van een opstootje tussen politici bij een debat over de rijksbegroting.

De journalisten werd niet verteld waarom ze het hen aangewezen persvak moesten verlaten. Een aantal van hen ging akkoord, maar een zestal collega’s vertikte het te vertrekken omdat ze van mening waren dat het publiek recht had op verslag van het opstootje. Deze zes, Naser Selmani (foto), Toni Angelovski, Biljana Dameska, Frosina Fakova, Snežana Lupevska en Nataša Stojanovska, werden daarop onder dwang verwijderd. Ze dienden vervolgens een klacht in bij het EHRM.

“De inmenging van de beveiligers en het verwijderen van de journalisten is in strijd met de wet en past niet in een democratie”, aldus de uitspraak van het EHRM, dat stelt dat het recht op vrijheid van meningsuiting is geschaad door het onder dwang verwijderen van de journalisten. Volgens het Hof werden de journalisten tevens beperkt in het uitvoeren van hun taak als publieke waakhond. Als gevolg van de uitspraak krijgen de zes protesterende journalisten ieder een bedrag van 5000 euro schadevergoeding toegewezen. Bekijk de uitspraak hier (Engelstalig)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.