— dinsdag 16 september 2014, 11:54

EHRM weegt Britse afluisterwet

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gaat op verzoek van een Britse non-profit-organisatie die onderzoeksjournalistiek promoot kijken naar Britse wetgeving die het de politie en inlichtingendienst GCHQ mogelijk maakt om specifiek journalisten te bespioneren. Het Bureau of Investigative Journalism (BIJ) verzocht het EHRM om de Britse wetgeving, vastgelegd in de Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA), op dat vlak te toetsen. Het EHRM zegde een dergelijk onderzoek vorige week toe. Als het EHRM oordeelt dat RIPA in strijd met Europese regels is, kan dat - in ieder geval op de korte termijn - een einde van de extra bevoegdheden betekenen. Het is onduidelijk op welke termijn het EHRM met een oordeel komt, al stelt The Guardian dat het EHRM dit type verzoeken met voorrang behandelt.

Bekijk meer van

Verenigd Koninkrijk GCHQ EHRM

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.