— vrijdag 8 september 2017, 14:59 | 3 reacties, praat mee

Journalisten ondertekenen manifest ‘Verantwoordelijke Journalistiek’

Maandag start de Week van de Vooruitgang’ met daarin speciale aandacht voor het 'Manifest voor een Verantwoordelijke Journalistiek'.

Journalisten zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wereldbeeld van hun lezers, kijkers en luisteraars, stelt de organisatie World’s Best News. Dat wereldbeeld is volgens hen doorgaans te somber en die somberheid is op veel terreinen onterecht.

Het journalistiek manifest roept journalisten op meer te berichten over de structurele vooruitgang die op veel terreinen wordt geboekt. “Met dit manifest willen wij, journalisten en mediaprofessionals, onze verantwoordelijkheid benadrukken voor het beeld van de werkelijkheid dat we onze lezers, luisteraars en kijkers verschaffen. Ons journalistieke uitgangspunt is en blijft het kritisch blootleggen, volgen en analyseren van relevante gebeurtenissen en ontwikkelingen. En ja, dus óók van de ellende en de conflicten in de wereld. Maar daar hoort iets bij. Verantwoordelijke journalistiek betekent dat we ons rekenschap geven van het feit dat onze aandacht te vaak uitgaat naar de rotte appel, waardoor de mand vol gezonde appels uit het zicht raakt.”

De eerste 40 handtekeningen zijn inmiddels gezet, waaronder die van journalisten als Charles Groenhuijsen, Felix Meurders, Wilma van der Maten en Aart Zeeman.

Bekijk meer van

Praat mee

3 reacties

ton smit, 9 september 2017, 12:01

Volstrekt belachelijk initiatief. Groepgewijs afspreken dat ook de vrolijke onderwerpen meer aandacht in de media moeten krijgen. Hoe verzin je het.

herman, 9 september 2017, 14:35

De ‘handtekeningenzetters’ zijn aldus verzekerd van een regelmatige plaats aan de tafel van Pauw!
De ‘groepscommandant’ in dezen is ineens Groenhuijsen geworden…....

Wim Guiking, 12 september 2017, 12:10

Hoezo ‘belachelijk’? Het gaat toch niet om ‘vrolijk’ nieuws? Het gaat om een betere mix van nieuws over enerzijds beangstigende, destructieve of betreurenswaardige zaken en anderzijds hoopgevende of opbouwende feiten of ontwikkelingen. Normaal toch?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.