basis naar compleet

— vrijdag 19 augustus 2022, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Journalisten in Jemen vervolgd om uiten kritiek op ambtenaren

In juni kwam journalist Saber al-Haidari in Jemen om bij een aanslag met een autobom. - © AFP

Justitie in Jemen heeft in de afgelopen 7 maanden minstens drie journalisten vervolgd omdat ze kritiek uitten op openbare instellingen en ambtenaren. Een vierde journalist moest zich verantwoorden nadat hij op Facebook een kritisch bericht plaatste over de olieprijzen. Laatste wijziging: 19 augustus 2022, 09:22

Dat meldt Amnesty International. De organisatie roept de regering van Jemen op te stoppen met het intimideren en vervolgen van journalisten.

“Deze journalisten deden gewoon hun werk en hun recht op vrije meningsuiting wordt beschermd door de internationale mensenrechtenwetgeving”, aldus Amnesty International. “De internationale erkende regering van Jemen heeft de verantwoordelijkheid om de vrijheid van meningsuiting te respecteren en moet alle klachten tegen hen laten vallen.”

Uit cijfers van de Jemenitische journalistenvakbond blijft dat er in de eerste helft van 2022 elf aanvallen tegen journalisten en media hebben plaatsgevonden in Jemen. Daarnaast werden negen journalisten vastgezet, waarvan er zes werden vervolgd. In juni kwam in Jemen nog een journalist om het leven bij een aanslag met een autobom.

Journalisten werden onder andere beschuldigd van het beledigen van ambtenaren, waar een gevangenisstraf van 2 jaar voor kan worden opgelegd. Ook werden ze beschuldigd van het bespotten van militaire functionarissen en het beledigen van een symbool van de staat.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.