e learning nvj

— vrijdag 7 september 2018, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Journalisten in actie voor Europees uitgeversrecht

De internationale en Europese journalisten verenigingen IFJ en EFJ spreken hun expliciete steun uit voor het uitgeversrecht. En roepen journalisten op dat Europarlementariërs uit hun land te laten weten. Komende woensdag stemt het Europees Parlement over dat uitgeversrecht. Laatste wijziging: 7 september 2018, 16:25

In een stuk op de website van de Duitse journalistenvereniging stellen de internationale journalistenvereniging IFJ en de Europese journalistenvereniging EFJ dat het uitgeversrecht noodzakelijk is om te voorkomen dat internetgiganten berichten en afbeeldingen van nieuwsuitgevers overnemen zonder daarvoor te betalen.

Volgens de verenigingen zou er zonder bescherming van auteursrechten geen professionele journalistiek bestaan.

In juli draaide het Europees Parlement het mandaat terug dat de Duitse christendemocraat Axel Voss kreeg om met de triloog te starten, de finale onderhandelingen over het voorstel met de Europese Commissie en de Raad.

Hiermee leek het parlement gezwicht voor de druk van internetgiganten. Zij voerden voorafgaand aan deze beslissing een zeer agressieve campagne tegen de nieuwe Auteursrechtrichtlijn en het uitgeversrecht, veelal gestoeld op onjuiste argumenten.

Sinds de Europese Commissie het voorstel in september 2016 presenteerde behandelden vijf commissies van het Europees Parlement het richtlijnvoorstel. Zij beoordelen het uitgeversrecht allen als positief.

De Raad, waar de lidstaten zijn vertegenwoordigd, bereikte op 25 mei een intern akkoord over de Auteursrechtrichtlijn, inclusief een uitgeversrecht.

Op de site van de Duitse journalisten vereniging is ook een overzicht te vinden van het stemgedrag van de Europarlementariërs op 5 juli, zodat journalisten dat kunnen meenemen in hun brief aan de volksvertegenwoordigers. De NVJ steunt de actie van de IFJ en de EFJ. Verder staan er voorbeeldbrieven in het Duits, Engels, Frans en Spaans. Een Vlaams voorbeeld staat hier.

Bekijk meer van

NVJ Europees Parlement EU

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.