website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Journalisten en cijfers. Brrrr

Dolf Rogmans — Geplaatst op maandag 1 april 2019, 14:27

Opinie Nog niet zo lang geleden verscheen ‘Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)’ over ‘hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden’. En nu ligt daar alweer een nieuw boek: ‘Spookcijfers, over misleidende cijfers en hoe je ze herkent’.

Blijkbaar is er iets aan de hand met cijfers. Bijvoorbeeld dat onze levens steeds meer worden bepaald door getallen verstopt in algoritmes die uitmaken wat we zien op Facebook of kopen bij Bol.com. En cijfers duiken overal om ons heen op om ons te overtuigen, verbazen, irriteren of vermaken.

Dan kun je dus beter wat meer te weten komen over die getallen. Hoe komen ze tot stand, hoe gedragen ze zich en hoe moet je met ze omgaan. In beide boeken gebeurt dat door ons eerst een probleem aan te praten. Getallen houden ons toch vooral voor de gek en als die cijfers dat niet doen dan toch zeker de mensen die de cijfers opstellen. Maar er is een soort van redding. Bewustwording is de eerste stap, controle de tweede.

Daarbij kunnen journalisten een belangrijke rol spelen. Gelukkig aan de ene kant. Fijn dat er voor ons een rol is weggelegd. Jammer dat de meeste journalisten nou niet bekend staan om hun cijfermatige vaardigheden. Daarom zijn beide boeken nuttig voor veel journalisten. Zonder in allerlei ­details te vervallen geven de auteurs een paar tips om de meest voorkomende valkuilen te herkennen en te omzeilen. Allebei de boeken aanschaffen is te veel van het goede. Kun je niet kiezen, gooi dan een muntje op. Sommige dingen laten zich nu eenmaal niet in cijfers uitdrukken. 

Sanne Blauw: Het bestverkochte boek ooit (met die titel), De Correspondent, ISBN 9789082821642, 208 pagina’s, € 20,00 (zie ook de voorpublicatie die we eerder brachten op Villamedia)

Tom Nierop en Nart Wielaard: Spookcijfers, over misleidende cijfers en hoe je ze herkent, Uitgeverij Business Contact, ISBN 9789047012283, 175 pagina’s,
€ 21,99, e-book € 14,99

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.