banner festival 23

— vrijdag 29 januari 2016, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Feest

Hans Goedkoop werkt aan een biografie van Renate Rubinstein (1929-1990), een van de eerste columnisten van Nederland. Het boekje ‘Iedereen was er’ is in feite een sequel van de nog te verschijnen biografie.

In de zoektocht naar materiaal dook een bandopname op van het feest ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de VN-columniste. Een diner aan huis eigenlijk dat in kleine kring legendarisch werd en waar het puikje van intellectueel Nederland aanschoof. Componist Peter Schat speelde die avond piano, Peter Vos en Maarten Biesheuvel zongen, Norbert Elias speechte, net als Karel van het Reve. Bram de Swaan (P.C. Hooftprijs) was ceremoniemeester.

De bandopname is gemaakt door Renates’ 15-jarige neefje ‘M’ (zoals hij vaak in haar columns opdook) die in het spelen met een ouderwetse bandrecorder een bezigheid zocht omdat hij geen interesse had in de intellectuele gesprekken en speeches. ‘M’ had de banden nooit beluisterd en ontdekte ze een jaar geleden, ruim dertig jaar na dato. Het bleek om een perfecte bandopname te gaan. Goedkoop citeert, beschouwt en neemt de lezer mee in een teletijdmachine.

Hans Goedkoop: Iedereen was er. Atlas Contact, ISBN 9789045030463, 96 pagina’s, € 14,99 (met CD)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.