word studentlid

— vrijdag 19 april 2019, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Journaliste doodgeschoten bij rellen in Noord-Ierland

Journaliste doodgeschoten bij rellen in Noord-Ierland
Graffiti in Londenderry, waar journalist Lyra McKee donderdag werd doodgeschoten. Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Tijdens rellen in de Noord-Ierse plaats Londonderry is donderdag een journaliste om het leven gekomen. De 29-jarige Lyra McKee was in Derry om verslag te doen van een politie-actie, toen gemaskerde personen vuurwerk en puin naar de politie begonnen te gooien en schoten afvuurden op de politie. McKee werd door de kogels geraakt. Hoewel hulpdiensten haar nog naar het ziekenhuis brachten, stierf ze daar aan haar verwondingen. Laatste wijziging: 19 april 2019, 09:54

De Noord-Ierse politie omschrijft de gebeurtenis als een terreurdaad en is een moordonderzoek gestart. Assistent-politiecommissaris Mark Hamilton stelt in een reactie aan Causeway Coast News dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd door republikeinse dissidenten. Hij wijst Nieuwe IRA aan als waarschijnlijke daders.

McKee werd gezien als grote journalistieke belofte. In 2014 werd ze bekend nadat ze een blog publiceerde, gericht aan de 14-jarige versie van zichzelf. In de blog beschreef ze hoe het was om als homoseksueel op te groeien in haar thuisstad Belfast. Van de blog werd later een korte film gemaakt.

McKee werkte voor Mediagazer en publiceerde in het verleden ook op BuzzFeed en the Atlantic. In 2016 werd ze door Forbes Magazine genoemd als een van de dertig belangrijkste media-personen jonger dan dertig jaar. 

Bekijk meer van

Noord-Ierland Lyra McKee

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.