website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Journaliste doodgeschoten bij rellen in Noord-Ierland

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 19 april 2019, 09:49

Graffiti in Londenderry, waar journalist Lyra McKee donderdag werd doodgeschoten. Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Graffiti in Londenderry, waar journalist Lyra McKee donderdag werd doodgeschoten. Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Nieuws Tijdens rellen in de Noord-Ierse plaats Londonderry is donderdag een journaliste om het leven gekomen. De 29-jarige Lyra McKee was in Derry om verslag te doen van een politie-actie, toen gemaskerde personen vuurwerk en puin naar de politie begonnen te gooien en schoten afvuurden op de politie. McKee werd door de kogels geraakt. Hoewel hulpdiensten haar nog naar het ziekenhuis brachten, stierf ze daar aan haar verwondingen.

De Noord-Ierse politie omschrijft de gebeurtenis als een terreurdaad en is een moordonderzoek gestart. Assistent-politiecommissaris Mark Hamilton stelt in een reactie aan Causeway Coast News dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd door republikeinse dissidenten. Hij wijst Nieuwe IRA aan als waarschijnlijke daders.

McKee werd gezien als grote journalistieke belofte. In 2014 werd ze bekend nadat ze een blog publiceerde, gericht aan de 14-jarige versie van zichzelf. In de blog beschreef ze hoe het was om als homoseksueel op te groeien in haar thuisstad Belfast. Van de blog werd later een korte film gemaakt.

McKee werkte voor Mediagazer en publiceerde in het verleden ook op BuzzFeed en the Atlantic. In 2016 werd ze door Forbes Magazine genoemd als een van de dertig belangrijkste media-personen jonger dan dertig jaar. 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.