banner cop

— woensdag 20 maart 2019, 12:02 | 0 reacties, praat mee

Journalist Ziya Ataman werd ziek in een Turkse cel

Ziya Ataman.

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze keer Ziya Ataman, van persbureau Dicle (DİHA), die ziek werd in de Turkse gevangenis.

Mijn journalistieke loopbaan begon bij een krantendistributienetwerk. De repressie en bedreigingen waarmee ik te maken kreeg, luidden in feite een nieuw begin voor mij in. Ik begon als journalist bij het persagentschap Dicle dat per decreet tijdens de noodtoestand gesloten werd. Toch zette ik mijn journalistieke werk voort.

Op 10 april 2016 werd ik in de stad Van tijdens een reportage over een incident in de wijk Kurubas gearresteerd. Een dag later werd ik voorgeleid voor de rechter, terwijl de politieagenten niet eens konden vertellen waarom ik was gearresteerd. Naar verluidt, had ik ‘geheime staatsinformatie gelekt’, terwijl ik nooit voor een overheidsinstantie heb gewerkt.

Omdat er niets was waarmee de rechtbank mijn detentie kon verlengen, viel zij terug op een veroordeling gebaseerd op een ander dossier. In dat dossier wordt een aangifte opgevoerd van een ‘getuige’. Ondanks dat de bekentenis van deze getuige naar eigen zeggen door marteling is afgedwongen, zit ik tot op de dag van vandaag in de gevangenis.

De rechtszaak waarop mijn arrestatie is gebaseerd, begon pas na 21 maanden detentie. Pas in de 23ste maand moest ik voor de rechter verschijnen.

Volgens mijn arts zijn mijn darmen vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis blijvend beschadigd. Ik mocht pas naar het ziekenhuis nadat mijn advocaat naar de media was gestapt. Tot nu toe is door het staatsziekenhuis slechts één bloedtest afgenomen. Deze ziekte heeft mijn gezondheid op vele manieren negatief beïnvloed. Ik lijd aan slapeloosheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies en het allerbelangrijkste: geheugenverlies.

Veel van mijn rechten worden met voeten getreden. Zo mag ik mijn verdediging niet direct in de rechtszaal doen, maar via het juridische conferencing-systeem dat bekendstaat onder de naam SEGBIS. Hierdoor wordt mijn recht op een goede verdediging beperkt. Bij de tweede zitting mocht ik niet aanwezig zijn, de vierde zitting werd onderbroken.

Het schrijven van een kritisch nieuwsbericht bekopen wij in ons land met ons leven of jarenlange opsluiting. Terwijl de veiligheid van journalisten gewaarborgd dient te zijn, sluit Europa uit eigen belang haar ogen voor deze mensenrechtenschendingen.

Met het oog op een leefbare toekomst is de behoefte aan een onafhankelijke pers groter dan ooit. Kijk door de ogen van mensen zoals wij: journalisten in het zuidoosten van Turkije die hun werk willen doen, in een gebied waar de mensenrechten als eerste het onderspit delven.

De overige columns.

Ziya Ataman werkte als stagiair voor het pro-Koerdische persbureau DIHA, dat per decreet gesloten werd in oktober 2016. Ook bracht hij de gesloten krant Özgür Gündem rond. Sinds april 2016 zit hij vast in voorarrest. Hij wordt onder meer beschuldigd van “het ontwrichten van de eenheid en territoriale integriteit van de staat”. De volgende zitting in zijn zaak dient op 26 maart.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.