basis naar compleet

— dinsdag 17 februari 2015, 18:50 | 0 reacties, praat mee

Journalist van het Jaar Koens gehuldigd

Verslaggever Olaf Koens is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hilversum officieel gehuldigd als Journalist van het Jaar 2014. Rob Wijnberg, het jaar ervoor onze keus, reikte de prijs aan Koens uit. De redactie van Villamedia stelt dat Koens het afgelopen jaar in Rusland en Oekraïne uitmuntend werk heeft verricht - met een oog voor het bijzondere in gewone dingen. Wijnberg haalde een fraaie herinnering aan uit 2013, toen hij probeerde om Koens te strikken voor een correspondentschap voor het gelijknamige De Correspondent. Op het terras wachtte hij op Koens, die bij het aanschuiven vertelde hoe hij voor De Volkskrant als Rusland-correspondent aan de slag kon gaan, met complete vrijheid. Daarmee was de kans voor De Correspondent gevlogen. "Gelukkig maar", aldus Wijnberg, omdat we daarmee de kans kregen Koens werk voor andere media te zien. Laatste wijziging: 19 februari 2015, 15:59

Koens noemde vorig jaar in een interview met Villamedia verbazing zijn beste instrument: “Je kunt over een conflict op zoveel manieren vertellen. Volgens mij verveelt dat nooit. Het gaat om zulke elementaire zaken. Haat, liefde, leven en dood. Als je het terugbrengt tot mijn eigen drijfveer, literatuur in de journalistiek, dan wordt het palet ineens verrijkt met de belangrijke thema’s die er in de literatuur zijn.”

Koens zoekt naar de symbiose tussen journalistiek en literatuur, zegt hij zelf. “Het verschil met literatuur is dat ik alleen de werkelijkheid heb om mee te werken en dat maakt het iets anders. Ik houd ontzettend van schrijven. Van bepaalde ideeën overbrengen. Dat maakt me gelukkig.” Zijn visie op Koens heeft oog voor de waarheid in al zijn gedaantes. Hij wil weten hoe het zit en schrijft het prachtig op, aldus hoofdredacteur Dolf Rogmans.

In zijn toespraak stelde Koens dat hij vereerd was met zijn verkiezing, maar dat prijzen inherent onzinnig zijn. Als journalist van de internetgeneratie telt alleen je laatste werk: you’re as good as your last post.

Bekijk meer van

Villamedia Olaf Koens Hilversum

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.