Jodal

— vrijdag 9 maart 2018, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Journalist mag Oekraïne niet verlaten

Beeld: US Air Force

Een van origine uit Azerbeidzjan afkomstige journalist met de Nederlandse nationaliteit mag Oekraïne niet verlaten. Dat melden meerdere media, waaronder Kyiv Post. De journalist, Fikret Huseynli, werd op 14 oktober aangehouden in Oekraïne, nadat Azerbeidzjan een internationaal opsporingsbevel uitgaf. Huseynli wordt er door de Azerbeidzjaanse autoriteiten van verdacht van fraude en het illegaal oversteken van de grens. Laatste wijziging: 16 april 2018, 10:50

Sinds zijn aanhouding mocht Huseynli Oekraïne in eerste instantie twee maanden niet verlaten, omdat Oekraïne het uitleveringsverzoek van Azerbeidzjan nog wil beoordelen. Die periode is in de tussentijd al twee keer verlengd. Hij woont en werkt daar als correspondent voor de online tv-zender Turan. Op 5 maart werd hij bij zijn woning in Kiev aangevallen door onbekende mannen, meldt het Committee to Protect Journalists op zijn website. Volgens Huseynli spraken de aanvallers zowel Oekraïens als Azeri. De mannen vertelden hem dat Azerbeidzjan het uitleveringsverzoek zou laten zitten als hij vanaf nu positief over het land zou berichten.

Huseynli is in Nederland hoofd van het Amsterdamse bureau van Turan. Hij reisde begin oktober naar Kiev af om daar een lokale dependance van Turan te openen. In een reactie aan het Committee to Protect Journalists stelt Huseynli bang te zijn ontvoerd te worden zoals hij in Oekraïne moet blijven. In mei vorig jaar gebeurde dat met een Azebreidzjaanse journalist, Afgan Mukhtarli. Hij verdween vanuit zijn woonplaats Tbilisi (Georgië) en dook twee dagen later op in een gevangenis in Azerbeidzjan.

Bekijk meer van

Oekraïne Azerbeidzjan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.