— donderdag 8 juli 2021, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Journalist in Wit-Rusland aangeklaagd voor hoogverraad

Andrej Aliaksandraŭ zit al ruim een half jaar vast. | Belarusian Association of Journalists

In Wit-Rusland is journalist Andrej Aliaksandraŭ eind vorige maand aangeklaagd voor hoogverraad. Hem wacht, indien het tot een veroordeling komt, een potentiële celstraf van 15 jaar. Aliaksandraŭ is hoofdredacteur en oprichter van nieuwssite Belaruski Zhurnal. Laatste wijziging: 8 juli 2021, 09:00

Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur van het onafhankelijke persbureau BelaPAN en werkte hij eerder voor persvrijheidsorganisatie Index on Censorship in Londen.

Aliaksandraŭ zit al sinds januari gevangen, nadat hij was opgepakt voor verstoring van de openbare orde. Volgens lokale media is de nieuwe aanklacht van hoogverraad niet verder onderbouwd. De Wit-Russische journalistenvereniging BAJ zegt dat Aliaksandraŭ ontkent op enige wijze schuldig te zijn aan hoogverraad.

Eerder deze maand riepen diverse persvrijheids- en mensenrechtenorganisaties Wit-Rusland op om de journalist zonder omhaal direct vrij te laten.

BAJ meldt verder dat de journalist op het punt staat om vrij te komen vanwege de lange looptijd van zijn voorlopige hechtenis. BAJ verwacht tegelijk dat er op dat moment een nieuwe aanklacht zal zijn om Aliaksandraŭ langer vast te houden. Meer bij CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.