— vrijdag 21 juni 2013, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Journalist?

Na m’n studie had ik een bijbaan in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Als AD’er. Die afkorting stond voor Algemene Dienst, oftewel: kaartjes scheuren, deuren open en dicht doen en bloemen uitdelen. Na het werk stond ik aan de bar met allerlei interessante figuren uit de literaire en politieke wereld. Ik kreeg dan met geen mogelijkheid uit mijn mond dat ik journalist was.

Dat was ik namelijk niet, vond ik. Ik wilde het graag zijn, dat wel. Dus zei ik: ‘ik noem mijzelf journalist’. Ik schreef wel af en toe voor bladen en kranten, maar vond dat niet substantieel genoeg. Ik wist niet goed wanneer je nou precies officieel journalist was.

Deze verwarde staat is opmerkelijk genoeg na zeventien jaar terug. En niet alleen bij mij. Ik kan tegenwoordig Twitter niet openen of ik zie een nieuw ‘event’ waar gesproken wordt over ‘de journalist’. Waar moet hij/zij aan voldoen? Hoever kan hij gaan met commerciële opdrachten? Hoe overleeft hij? Wie moeten daar allemaal aan meebetalen? De journalist is danig in de war en daar wordt op ingesprongen.

Een greep uit recente en toekomstige bijeenkomsten: ‘De denker en de correspondent’ in de Rode Hoed met Rob Wijnberg, over de rol van nieuws. Bladen in de Balie over ‘waar bladenmakers in de toekomst aan moeten voldoen’, in Dauphine spreekt de Vereniging Van Online Journalisten over de vraag: ‘hoe werkt de journalist van morgen?’. En eerder was Marianne ­Zwagerman al begonnen met ‘Red de journalist’. Ik maak me er ook schuldig aan, want leid eind september een avond in De Nieuwe Liefde over ‘de nieuwe journalist’ en 3 juli een bijeenkomst over ‘branded journalism’: een ontwikkeling die niet alleen verwart maar ook boos maakt. 
@Apleijter (lector journalistiek & innovatie, nota bene) zei erover: ‘de grootste ramp waarmee de journalistiek ooit geconfronteerd is’. Terwijl ik er juist brood in zie. Niet alleen letterlijk, maar ook inhoudelijk. Anyway, ik ben dan ook in de war.

Maar met al dat gepraat komen we wel ergens. Jay Rosen, professor journalistiek aan de NYU zegt dat we sinds de onthulling van Edward Snowden door Glenn Greenwald van de Guardian, nu in ieder geval echt nooit meer hoeven te praten over de vraag of bloggers journalisten kunnen zijn of journalistiek werk doen. Een discussie die hij al jaren probeert te beëindigen.

Al dat gepraat is goed. Journalistiek is niet langer een vak dat vanzelfsprekend is. Er is niet één moment waarop je kunt zeggen: ‘ik ben journalist’. Nee, er moet continu geëvalueerd worden: doen we het goed? En wat zou ‘het’ moeten zijn? Het gaat er dus helemaal niet meer om of je journalist bent, maar meer of je je werk op dit moment journalistiek kunt noemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.