— dinsdag 29 augustus 2017, 16:15 | 0 reacties, praat mee

Joost van den Broek zet punt achter loopbaan

Joost van den Broek (l) toen hij in 2007 de Zilveren Camera won

‘Het is klaar.’ Met dit bedrieglijk eenvoudig zinnetje eindigt het interview waarin Joost van de Broek, humanistisch fotograaf, een intensieve maar slopende levensfase afsluit.

Nooit meer in opdracht fotograferen. Nooit meer op pad voor tijdschriften, weekbladen en De Volkskrant, het dagblad waarvoor hij vanaf 2000 jarenlang tomeloos werkte. De alleskunner kan weinig meer. Lichaam en geest zijn op.

Het sobere, aangrijpende vraaggesprek staat in het vijfde nummer van Hollandse Beelden, een kwartaaltijdschrift in boekvorm. De Nederlandse fotojournalistiek krijgt daarin aandacht. Zonder het beeldmagazine zouden de fotoseries vermoedelijk ongezien zijn gebleven.

Natuurlijk, de andere onderwerpen zijn ook van belang (terug naar Sebrenica en gastarbeiders in de jaren 70) of aandoenlijk Hollands (hondenspeelplaats en zomerijsbanen). Maar terecht werden veertig pagina’s ingeruimd voor de foto’s van Joost van den Broek. Ze staan nog als een huis. Ingeleefde, betekenisvolle tijdsdocumenten. Onverwoestbaar.

Dat kan niet gezegd van de fotograaf, die zich heeft opgeofferd om de beelden te maken. Hij zag in fotografie een missie: de wereld moest genuanceerd en menselijk in beeld gebracht. Na een reis naar de Filipijnen in 2011 kwam hij zwaar ziek terug. Hoofdpijn, spierpijn, oorsuizen, een enorme vermoeidheid overviel hem. Maar zijn ontregelde lichaam kon niet meer slapen. Hij putte uit, van fotograferen kwam niets meer.

Van den Broek verdroeg alleen zijn vrouw Bernadette, fotoboeken en een volle prijzenkast om zich heen. ‘Puur overleven’, noemt hij het. In 2015 verhuisde hij van Amsterdam naar een dijkhuisje langs de Waal. De krachten keerden mondjesmaat terug – vier uur energie voor één dag heeft hij nu.

Hij leerde gelukkig te zijn met weinig, met twee kippen, zijn fotoboeken en Bernadette. En zijn iPhone, waarmee hij zijn directe omgeving fotografeert.

Hij leerde ook accepteren: ‘Ik kan en wil niet meer voor de krant werken. Met mijn karakter – dat alles geeft, altijd en overal – kan ik me dat niet meer veroorloven. Het is klaar.’

Hollandse Beelden, losse nummers € 12,50, jaarabonnement € 39 per jaar, alleen via hollandsebeelden.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.