— vrijdag 1 oktober 2021, 17:27 | 0 reacties, praat mee

Joop.nl mag Willem Engel viruswaanzinnige noemen

Willem Engel heeft een kort geding tegen BNNVARA verloren. Engel klaagde nieuws- en opiniesite Joop.nl van BNNVARA aan voor drie benamingen die hij als smaad ziet: corona-ontkenner, sekteleider en viruswaanzinnige.

Engel vond dat Joop.nl een hetze tegen hem voert door het verspreiden van onwaarheden. Hij zou door de bewoordingen weggezet worden als gek en waanzinnig. BNNVARA stelde dat het gebruik van de termen op de site in nieuwsartikelen die over Engel gaan niet onrechtmatig zijn.

De rechter oordeelt dat dat Joop.nl een opiniërende website is. “Zij heeft niet de verplichting om nieuwsberichten neutraal of zonder waardeoordelen te publiceren. Beide partijen nemen actief deel aan een publiek debat dat geregeld in onverbloemde bewoordingen wordt gevoerd. De bestreden aanduidingen worden in de context van het geheel niet als excessief beoordeeld. Daarnaast is het niet zo dat elke feitelijke basis ervoor ontbreekt. Dat betekent dat de belangenafweging in het voordeel van BNNVARA uitvalt. Het gebruik van de woorden ‘corona-ontkenner’, ‘viruswaanzinnige’ en ‘sekteleider’ is dan ook niet onrechtmatig jegens eiser.”

Meer bij de Joop.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.