NVJ compleet lid

— vrijdag 1 oktober 2021, 17:27 | 0 reacties, praat mee

Joop.nl mag Willem Engel viruswaanzinnige noemen

Joop.nl mag Willem Engel viruswaanzinnige noemen

Willem Engel heeft een kort geding tegen BNNVARA verloren. Engel klaagde nieuws- en opiniesite Joop.nl van BNNVARA aan voor drie benamingen die hij als smaad ziet: corona-ontkenner, sekteleider en viruswaanzinnige. Laatste wijziging: 1 oktober 2021, 17:49

Engel vond dat Joop.nl een hetze tegen hem voert door het verspreiden van onwaarheden. Hij zou door de bewoordingen weggezet worden als gek en waanzinnig. BNNVARA stelde dat het gebruik van de termen op de site in nieuwsartikelen die over Engel gaan niet onrechtmatig zijn.

De rechter oordeelt dat dat Joop.nl een opiniërende website is. “Zij heeft niet de verplichting om nieuwsberichten neutraal of zonder waardeoordelen te publiceren. Beide partijen nemen actief deel aan een publiek debat dat geregeld in onverbloemde bewoordingen wordt gevoerd. De bestreden aanduidingen worden in de context van het geheel niet als excessief beoordeeld. Daarnaast is het niet zo dat elke feitelijke basis ervoor ontbreekt. Dat betekent dat de belangenafweging in het voordeel van BNNVARA uitvalt. Het gebruik van de woorden ‘corona-ontkenner’, ‘viruswaanzinnige’ en ‘sekteleider’ is dan ook niet onrechtmatig jegens eiser.”

Meer bij de Joop.nl

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.