website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Jolan Douwes over de populairste cursussen van 2018 en de aanraders voor dit jaar

Jolan Douwes — Geplaatst op woensdag 30 januari 2019, 12:00

© Truus van Gog

De Coach Van alle kanten krijgen journalisten het dringende advies zich te scholen om bij te blijven. Welke cursussen waren vorig jaar in trek en wat zijn de aanraders voor 2019? Journalist en loopbaanadviseur Jolan Douwes valt iets op: het draait wel erg om praktische kennis.

De urgentie spat ervan af in de nota die de werkgevers, verenigd in VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN, half januari uitbrachten. In ‘Klaar voor veranderend werk’ schrijven ze dat scholing en ontwikkeling noodzakelijk zijn voor de toekomstige positie van werkenden op de arbeidsmarkt. ‘Op de werkvloer moet het belang daarvan meer worden onderkend.’

De werkgevers vinden dat medewerkers een ruimer budget moeten krijgen om up-to-date te blijven tot hun pensioen. Ook voormalig journalist Ben Rogmans pleit voor scholing en loopbaanbegeleiding in zijn boek ‘Geen Paniek! Maar ook jouw baan gaat eraan’ (2018) - regelmatig een cursus en eens in de twee, drie jaar een loopbaan-APK.

De noodzaak van een leven lang leren begint door te dringen in de mediawereld, merken de trainingsinstituten NVJ Academy, [De Redactie] en WerkStation. De laatste is het platform waar medewerkers van de publieke omroepen cursussen, e-learning en loopbaancoaching kunnen vinden. Bij NVJ Academy is het aantal trainingen voor redacties vorig jaar bijvoorbeeld verdubbeld. Welke cursusssen waren in 2018 favoriet en welke worden dat dit jaar?

Top 5 NVJ Academy in 2018

1.  Podcast maken
2.  Filmen met je smartphone
3.  Vloggen voor beginners
4.  Timemanagement
5.  Eindredactie

Prognose 2019

Volgens manager Yvonne Dankfort is er veel animo voor de nieuwe trainingen ‘Interviewen met durf’ en voor ‘Fondswerving en journalistiek’. Omroepen schrijven zich in voor incompany-trainingen op het gebied van veiligheid, zoals ‘Omgaan met agressie’ of ‘Datajournalistiek’. Intervisie en workshops voor starters zijn vooral bij freelancers populair.


Top 5 [De Redactie] in 2018

1. De kracht van het beeld (fotoredactie)
2. Interviewen
3. Creatief schrijven
4. SEO teksten schrijven
5. Eindredactie


Prognose 2019

‘Wij denken dat er interesse blijft voor journalistieke basisvaardigheden, vooral bij deelnemers die van huis uit geen journalist zijn’, schrijft trainingsadviseur Michiel de Zwart. ‘En dan gaat het vooral om de wisselwerking tussen on- en offline.’ In de nieuwe training ‘Online Eindredactie’ komen die twee samen.

Top 5 Werkstation in 2018

1. Communiceren
2. Online
3. Leidinggeven
4. Camjo/Mojo
5. Persoonlijke ontwikkeling

Prognose 2019

Bijscholing op het gebied van kennis en vaardigheden blijft in trek, merkt projectmanager Diane Driessen. ‘We zien een groeiende belangstelling voor trainingen die gericht zijn op nieuwe media. Beginners willen hun kennis over sociale media leren toepassen en gevorderden willen hun kennis van storytelling of SEO vergroten.’ 

Eén ding valt op: journalisten kiezen vooral voor praktische trainingen. Heel nuttig, maar er is meer voor nodig om optimaal te blijven functioneren. Je werkplezier is bijvoorbeeld gekoppeld aan goed omgaan met kritiek, tegenslagen en stress. Weet je wat je onderscheidt van je collega’s, dan kun je beter bepalen hoe je je verder wilt ontwikkelen. Het loont om daarin te investeren.

Kleine complicatie: wie bij het Werkstation het loopbaanbudget van 1000 euro per vijf jaar wil inzetten, moet toestemming vragen van zijn omroep. Volgens Diane Driessen voelt niet iedereen zich veilig genoeg om een training als ‘Je emoties de baas’ of NLP-coaching aan te vragen via het werk. ‘Dat begrijp ik ook wel. Werkgevers zijn zich er niet altijd van bewust dat dit kan helpen om duurzaam inzetbaar te blijven.’

De werkvloer moet het belang van scholing en ontwikkeling erkennen, schrijven de werkgevers in hun nota. Dat geldt voor journalisten die geen zin of tijd hebben. Maar net zo goed voor personeelszaken en leidinggevenden die niet altijd even motiverend reageren (‘Loopbaancoaching? Wil je soms weg?’). Ze zouden persoonlijke ontwikkeling net zo goed moeten toejuichen als Datajournalistiek.

Tips van Jolan

1. Houd ook je talenkennis bij, bijvoorbeeld via e-learning.
2. Zie de vergelijkingssite springest.nl voor meer trainingen.
3. Studiekosten en coaching zijn onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Zie de site van de Belastingdienst.
4. Ben je in vaste dienst, vraag HR dan naar de budgetten voor scholing en ontwikkeling.
5. Leestips: ‘Waar leer je die nieuwigheden?’, ‘Journalistieke skills anno nu’, ‘Een cursus, een coach en huppekee naar huis’ (Villamedia).

 

 

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.