Jodal

— woensdag 5 juni 2019, 09:56 | 0 reacties, praat mee

John de Mol daagt Facebook om Bitcoin-oplichterij

ANP

John de Mol eist vandaag in kort geding tegen Facebook dat het platform binnen vijf dagen voorkomt dat zijn beeltenis en naam nog langer in advertenties voorkomen. Oplichters gebruiken namen en foto's van bekende Nederlanders om enorme winsten met de cryptomunt Bitcoin voor te spiegelen. Laatste wijziging: 5 juni 2019, 10:03

Wie ingaat op het aanbod is zijn geld kwijt. De Mol is niet de enige bekende Nederlander die in de advertenties voorkomt. Presentatoren Twan Huys, Matthijs van Nieuwkerk en Lieke van Lexmond zijn ook al ongewenst Bitcoin-ambassadeur gemaakt door de oplichters.

Blende-oprichter Alexander Klöpping, die ook regelmatig in deze advertenties figureert, heeft zelfs al enige tijd BITCOIN ADS ZIJN NEP aan zijn Twitter-naam toegevoegd.

De Mol over het kort geding: “Het stuit me tegen de borst dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken aan deze oplichterij. Mijn naam en beeltenis, en die van andere bekende Nederlanders, worden misbruikt voor het om de tuin leiden van onwetende consumenten. Iedereen begrijpt dat wij dat verschrikkelijk vinden. Facebook weigert maatregelen te nemen om dit te voorkomen. Ik heb het bedrijf de kans gegeven het gesprek aan te gaan en maatregelen te nemen, maar ik liep tegen een muur van onwelwillendheid aan.”

Rob Leathern, die bij Facebook onder meer frauduleuze advertenties moet bestrijden, verwijst in de Telegraaf naar de advertentievoorwaarden die Facebook hanteert. Hij begrijpt de frustratie en zegt dat Facebook de bestrijding van dit type advertenties “zeer serieus” neemt.

Handhaving zou voor Facebook in de praktijk lastig zijn door geautomatiseerde plaatsingssystemen.

Bekijk meer van

John de Mol Bitcoin

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.