website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Johan Groeneveld (57) hoofdredacteur ANP

Bart Ebisch — Geplaatst in persbureau op donderdag 6 april 2017, 18:37

Nieuws

Johan Groeneveld (57) is per direct benoemd tot hoofdredacteur van het ANP. Groeneveld volgt Marcel van Lingen op, die sinds kort samen met Martijn Bennis de nieuwe directie vormt van het ANP.

Zijn benoeming, unaniem gedragen door de redactieraad en alle chefs, komt niet als een verrassing. Groeneveld was sinds 2011 de rechterhand van Van Lingen. Afgelopen jaar fungeerde hij steeds meer als opvolger van Van Lingen, die zich op zijn beurt voorbereidde op zijn nieuwe baan.

“Waarom een nummer 10 in huis halen, als we ‘Zlatan’ (Ibrahimovic, red.) al hebben?”, zegt voorzitter Leo Blom van de redactieraad over de benoeming.  “Johan combineert daadkracht met een luisterend oor en is iemand die de redactieprocessen door en door kent. Hij kan beginnen met een maximaal draagvlak.”

Groeneveld wordt beschouwd als het boegbeeld van het ANP,  waar hij in 1986 zijn loopbaan begon als redactie-assistent. Kort daarna werd hij verslaggever. Na vijftien jaar koos hij voor ANP Radio, waar hij eindredacteur en chef was. Sinds 2010 is hij verantwoordelijk voor ANP Foto. In 2011 volgde zijn benoeming tot adjunct-hoofdredacteur.

Groeneveld.  “Ik ben altijd bij het ANP gebleven, omdat ik telkens de kans kreeg om iets nieuws te doen. Als hoofdredacteur ga ik proberen om het ANP verder te brengen. De afgelopen jaren hebben we flink geïnnoveerd. Daar gaan we mee door.”

Het ANP gaat video toevoegen aan de beeldbank. ”Video gaat steeds belangrijker worden, omdat klanten dat aan ons vragen.” Verder wordt live een dominant element in de berichtgeving. “Aan de andere is het ANP een baken van betrouwbaarheid. Dat willen we verder uitwerken.”

Het is nog niet bekend wie Groeneveld gaat opvolgen als adjunct. “Over de invulling van het adjunct-hoofdredacteurschap ga ik rustig nadenken.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.